bokfemman: pjäser

Mer svår än utmanande, veckans bokfemma handlar om pjäser. Eller med *Malins* formulering,

Veckans tema är pjäser. Nämn din topp 5 inom ämnet.

Alla ni som valde att läsa lite pjäser förra året har onekligen ett försprång. För att l-ä-s-a pjäser - hur ofta gör jag det utan att vara tvungen? Jag är en sån som blev överlycklig när jag äntligen hittade en bok som återberättade Shakespear-dramer som prosa.Och jag ville inte fuska och ta med varenda pjäs jag läst.  Därför blir min bokfemma lite kortare än vanligt den här veckan. 

1. Pygmalion - Shaw. Den här är bra, alla kategorier. Mycket bättre än my fair lady. Kan rekommenderas varmt, även i skriftligt format.
2. Ett dukkeheim - Ibsen. Gjorde stort intryck på mig när jag läste den på gymnasiet. En bok som jag nog skulle uppskatta betydligt mer idag än då.
3. Fröken Julie - Strindberg. Jag hör ju inte direkt till Strindbergs fan-club men fröken Julie var jag imponerad av.

tveksam entry:

4. The hitchhikers guide to the galaxy - Adams. Jag har lyssnat igenom BBCs radiopjäs oräkneliga gånger och läst igenom alla delarna minst fyra gånger. Böckerna är ju inte skrivna som en pjäs, men i alla fall.

Kommentarer
Postat av: lazy

Liftarens guide var faktiskt en pjäs från början, en radiopjäs i just BBC. Men det finns även, har jag för mig, BBC-dramatiserade inläsningar av boken - som alltså kom efter pjäsen. Så det kan mycket väl vara originalet du har hört!

Postat av: Therese

Jag tänkte faktistk precis som du när du skrev om "Liftarens...". Flera av de bästa pjäser jag har sett är just manusen skrivna efter romaner.

2008-02-14 @ 19:41:05
URL: http://bokbloggen.bloggagratis.se
Postat av: Johanna/bokidioten

lazy: jag misstänker att det inte är orginalet utan den senare inspelningen då det är samma spådespelare rakt igenom. Om jag någon gång snubblar över orginalet kommer jag nästan garanterat att köpa det!
Therese: kikade in på din bokfemma och vad det gäller pjäser ligger du i en helt annan dimension än mig. Jag lyfter på hatten!

2008-02-14 @ 20:36:01
URL: http://www.bokidioten.blogg.se
Postat av: Yaz

Jag älskar Shakespear så det blir pjäser av honom om jag vill läsa ngt. En Midsommarnatts Dröm är bäst, rakt av.

Dock är även Victor Hugos Les Miserables med på listan, även om jag inte har läst så mkt av den än, den är väldigt tjock.

2008-02-19 @ 12:48:30
URL: http://marauder.blogg.se
Postat av: Johanna/bokidioten

just ja, Les Miserables tänkte jag inte på!

2008-02-19 @ 18:31:19
URL: http://www.bokidioten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback