julchutney

Detta är helt OT, jag ska inte ens försöka hitta en smidig övergång. Men för alla som inte bara läser utan har lite fikon kvar efter jul: julchutney. Det är supergott och enkelt och jag tror mig ha kommit på den själv.

2 dl vatten
2 dl outspädd saftglögg (helst Saturnus)
1 bit färsk ingefära, tärnad
en påse  torkade fikon, dela dem i fyra delar
en påse torkade aprikoser
ett paket russin
1 chilifrukt, rensa och tärna (använd plasthandskar och klia dig inte i ögonen)
3 dl farinsocker
2 kanelstänger
3 lagerblad
ett tiotal kryddnejlikor (hela, inte burkar)
en halv påse pomeransskal


Lägg pomeransskalen i blöt till man kan rensa dem. Dela dem och lägg i vatten&glögg-blandningen. Häll alla ingredienser i en stor gryta och låt koka utan lock i minst 45 minuter. Allt ska bli geggigt. Eftersom chutneyn stelnar lite när den blir kall kan man tillsätta extra vätska om den ser torr ut. Låt stå minst över natten. 

Man kan variera den torkade frukten (varför inte pröva med daldar? apelsin borde också vara gott. Lite äpple eller rabarber kan användas för att dryga ut chutneyn, men då får man inte ha i för mycket. Vill man kan man tillsätta en rödlök i klyftor också, passar utmärkt in.  

Kommentarer
Postat av: Tobiasragna

You will be hearing from me soon. Thanks


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback