pappersväggar

pappersväggar
John Ajvide Lindqvist


Den här boken kommer högt på listan över böcker jag inte skulle ta med mig till en öde ö. JL är bra. Ruskigt bra. Han jämförs ofta med Stephen King men är otroligt mycket bättre. Hans idérikedom är lika stor men hans språk är fantastiskt mycket bättre. Gång på gång stannar jag till i texten, smakar på en mening, läser den igen. Den språkliga klarheten är man inte bortskämd med som skräck-fantast.

Pappersväggar är en novellsamling. Jag önskar att noveller kunde bli en mer uppskattad genre. Månfga romaner skulle göra sig bättre som noveller där författaren tvingas fundera på vad han eller hon vill ha fram. JL är bra som novellist. Långt ifrån skåpmat är de riktigt bra. De är lite olika, men man känner igen sig i dem. Efter ett tag börjar jag leta efter kopplingar mellan dem - jag skulle inte bli förvånad om vissa personer återkommer i de olika novellerna. Lite synd är att JL använder samma berättartekniska grepp i flera av de tio novellerna: att historien återberättas efteråt, att vi vet tidigt att huvudpersonen är hos polisen/i fängelse eller i ett mörkt efteråt. Ett intressant grepp, när jag väl såg det, är att JL flera gånger låter en kvinna vara huvudperson. Det gör mig lite glad. Annars är väl motsatsen, en kvinnlig författare som väljer en manlig huvudperson, vanligare.

JL skriver otäckt. Framförallt en novell, Equinox, hör till det allra otäckaste jag läst. Novellen kom allra närmast och fick mig att lyssna efter hasande fotsteg i trappan. JL är duktig på att ta en trygg, alldaglig,  situation och få oss att se gliporna i det. Han vänder och vrider på verkligheten och försöker få oss att ifrågasätta hur livet ser ut. Om vi ser verkligheten. Om det vi ser är riktigt... verkligt. Och det är kanske det som gör det så otäckt.

läs
Lilldjurets recention!

Kommentarer
Postat av: Nicke Larsson (Ljudboken)

Härligt att läsa det du skrev. Du fick mig precis att bestämma vilken nästa bok blir. Valde mellan Pappersväggar och Midvinterblod.

Postat av: Johanna/bokidioten

kul att jag lyckats inspirera! Hoppas du hittade rätt back i källaren!

2007-07-30 @ 18:09:43
URL: http://www.bokidioten.blogg.se
Postat av: Axelellinor

I searched a long time for such an great article. Thank you very much.

2010-01-14 @ 14:14:43
URL: http://axelellinor.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback