Ett axplock tendensiösa skildringar

Jag har precis avslutat och världen skälvde. Recension kommer snart, men innan dess, ett axplock av tendensiösa skildringar.

Det går sällan att ta fel på hur AR vill att vi ska uppfatta en person eller en händelse. Och det måste vara bekvämt att leva i en värld där det efter människors ansiktsuttryck, röst och sätt att röra sig, lätt kan avgöra vilken sorts människa det är. Läs följande tio beskrivningar, hämtade från boken, och försök avgöra om detta är moraliska eller omoraliska karaktärer!


1. hon steg in och drog igen dörren efter sig med en vårdlös, befallande gest, en ägarens gest (sid 322)

2. hennes röst påminde om ett skrämt, bortskämt barns (sid 487)

3. han betraktade henne med intensiv uppmärksamhet (sid 487)

4. ögonen hade en antydan till vidskeplig vördnad (857) 

5. hon avslöjade inga känslor, men hennes röst hade den koncentrerade intensiteten i en bön (sid 540)

6. vid slutet av plattformen stod en blek, fetlagd man som sade till en gråtande kvinna: så har det alltid varit här i världen. de fattiga kommer aldrig att få en chans förrän de rika är utrotade (sid 547)

7. så sött av dig Jim, sa hon lent (sid 549)

8. ursinnig av misstrogen besvikelse spanade hon frenetiskt efter den ensamma kvinna han kunde ha lämnat bakom sig  (sid 553)

9. utan andra känslor än tom förundran lade han märke till något han tidigare hade skymtat och nu såg i hela dess motbjudande ömklighet: en bön om barmhärtighet framförd i fräsande hätskhet, som ett hot och en fodran (sid 556)

10. hans röst var gäll av ursinne och ihålig av skräck (sid 559)

Kommentarer
Postat av: Spectatia

Ha ha ha! Senast för ett par timmar sedan berättade jag för en person att jag tyckte Rands behov av att tala om vad som var rätt och fel tre gånger per sida var så oerhört enerverande. Ser att vi har läst "samma" bok, ja... ;-)

Postat av: Johanna/bokidioten

ja, plötsligt ser man hur mycket skickligare andra författare är på att beskriva människor utan att skriva läsaren på näsan!

2008-07-23 @ 12:13:49
URL: http://www.bokidioten.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback