Harens år

Harens år
Arto Paasilinna


Detta är en pärla. Hade det inte låtit så nedsättande skulle jag vilja beskriva det här som en feel-good bok. Huvudpersonen Vatanen, desillusionerad journalist, blir medskyldig till en påkörd hare. Istället för att köra vidare lämnar han helt enkelt sitt liv och går rätt ut i terränglådan. Titeln "harens år" syftar följaktligen inte på kinesiska år, utan på det år 1975 som som Vatanen tillbringar som lösdrivare/diversearbetare med en hare som sällskap.


Vatonen gör det man bara inte får göra - att bara överge sitt liv. Och det går! Överallt genom Finland dit Vatanen kommer träffar han människor som är generösa och mänskliga. Han träffar på några av den andra sorten med, men inte alltid bland dem man skulle kunna vänta sig.


AP berättar skrönor och han låter oss se det finska samhället i ögonvrån (jämför samtidsroman!). Med en öm hand, och med bra grepp om språket lotsar han oss genom den rakt kornologiska berättelsen. Det här är en sådan bok man vill plocka upp och bara njuta av. Rekommenderas verkligen!



Andra röster om harens år:

"Dock känns det ibland som att Vatanen blir lite överdrivet duktig i allting."
Gocke/bokrecension

"...ett fullständigt galet äventyr som bland mycket annat inkluderar en överarbetad bulldozerförare som löper amok och efter att ha totalskövlat ett provisoriskt tältläger avslutar med att parkera sitt fordon mitt ute i en sjö"
författare oklar

"Boken som enligt mig var ganska flummig var även seriös."
Joakim/bokbloggen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback