Du sköna nya värld

Du sköna nya värld
Aldous Huxley


Skriven 1932 men i nyutkommen pocket. (Läs inte baksidestexten! Boken förtjänar mer än så!) En fantastisk bok på många sätt. Trots att den är skriven för så länge sedan kommer man på sig själv med att "leta fel" - alltså inkonsistenser och hel-tokiga framtidsförutsägelser.

I Huxleys värld är alla lyckliga. Och tillfälliga svackor botas lätt med soma - ett lycko-piller i ordets rätta bemärkelse. Barn föds inte, de dekanteras ur flaskor. Ingen är ensam. Alla konsumerar. Och i en värld med ständigt utbytbara relationer blir ingen människa så unik att h*n sörjs. Till och med döden - den ultimata existensiella ångesten -  är oskadliggjord.

Det känns förmätet att skriva om boken - den förtjänar en analys långt utöver vad jag tänker göra här. Jag tänkte bara nämna två saker. Trots att det är en totalitär stat grundas den inte (i så hög grad) på tvång och makt utan på fri vilja - genom biologisk determinism och behavioristisk uppfostran (för att inte säga prägling) upplever inte medborgarna ett behov av en annan stat. Och därmed inget behov av revolution eller reform. Vårt behov av  lycka (eller rättare behovstillfredställelse) har förrått oss.
 
För det andra ska man läsa förordet (skrivet 15 år senare) sist. Bortsett från spoiler-varningen (varför lägger man förord först??!) blir boken för första gången ordentligt rotad i tidsklimatet och många av de förutsägelser han kommer med där blir skrattretande. Förordet är, till skillnad från boken, skriven efter andra världskriget. Tanken som stannade kvar i mig efter förordet var: varför tycker Huxley att avsaknanden av atomkraften (Manhattan/Hiroshima) är ett oförlåtlig skavank i hans berättelse medan folkmordet på judar inte ens nämns? Jag började fundera på min värld - vad har haft störst betydelse - folkmordet på judar eller kärnkraften/kärnvapen? Även om de är ojämförbara blir konsekvenserna (av om de inte inträffat) i bägge fallen oerhört stora. Kärnkraften (maktbalans, kalla kriget till trots etc) mer på teknisk nivå och folkmordet på judar  mer moraliskt. Medan i min värld kärnkraften har mindre betydelse idag har inte folkmordet på judar och vad det säger oss om människan bleknat.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Du_sk%C3%B6na_nya_v%C3%A4rld
http://www.antistudy.com/free_book_notes/Brave_New_World.php


Kommentarer
Postat av: Hieronymus

Brave new world är en bok man skulle kunna avhandla med x antal A4-sidor. En mäktig skapelse, med både styrkor och svagheter. Och en av mina absoluta favoritböcker.

Postat av: The unknown soldier

Vi är snart där. I reservaten är det misär fär där råder inte samma konsumtionshysteri som här. Snart är vi väl fullkomliga produkter av samhället, om vi inte redan är det?

2007-05-20 @ 16:49:08
Postat av: Johanna/bokidioten

till anonym: jag blir lite konfunderad att Du väljer att lägga en recension eller analys av Bertram Russell som en kommentar till ett inlägg om en bok av Huxley. Du får gärna höra av dig och berätta om vilken koppling du ser!

2007-11-06 @ 21:00:21
URL: http://www.bokidioten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback