Fem stoppar spöktåget

Fem stoppar spöktåget
Enid Blyton

Storyn känner vi till - i alla fall dess ramverk - och här återupprepas den med mindre variationer. En sådan variation är att i den här boken har en vuxen - magister Luffarn - en framträdande roll. Det är magistern, tillsammans med femgänget, som tältar på heden där spöktåget rullar i tunnlarna. Men magistern är tillräckligt klok för att ge barnen det utrymme de behöver och ger sig ut på egna äventyr med sin fjärilshåv.

En annan variation är att EB faktiskt skämtar vid ett tillfälle. Hon skildrar en komisk scen där Julian tror att magister Luffarn är Tim och skäller ut honom. Egentligen var det väl inte så komiskt, men det satte strålkastaren på att komik saknas i femböckerna i stort.  (Undrar varför?)

Genom hela boken diskar Anne och lagar mat. Efter ett tag har jag nästan lust att säga åt henne att sluta. Sen börjar jag fundera på hur Anne kommer att se ut som vuxen. Och hur kommer de andra i femgänget att fungera som vuxna, vad kommer de att ägna sig åt? Se, där något att tänka vidare på. 




Läs Kjell Dellerts tänkvärda betraktelse av fem-gänget!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback