deckarmallen

Jag har läst en otrolig mängd deckare och deckar-liknande böcker de senaste åren. Ibland när jag stått i bokhandeln eller pocket-shop och valt bland pocket-böckerna har jag reflekterat över det. Finns det bra böcker som inte är deckare? Där inte ett mord (eller ibland ett dödsfall) är en viktig komponent? Till detta kan läggas att många av böckerna på pocket-hyllan är just deckare. Jag vet inte varför decakrna har blivit vanligare: om det är efterfrågan som har ökat, eller tillgången. Eller om vi kanske ska se deckaren som en bra form för att skriva böcker. Dramaturgin är ganska bestämd och ganska välkänd. Därför går det också att leka med den, variera den, ta spjärn ifrån den. På samma sätt som den medeltida commedia del arte var så framgångsrik just därför att publiken så väl kunde karaktärerna. Är det så med deckaren av idag? De flesta deckare på pockethyllan ligger en bit från pusseldeckaren. Istället, i alla fall för de deckare jag fastnar för och släpar hem, har författaren ett annat budskap att förmedla. Deckaren som form, helt enkelt. 

Hieronymus har på ett bra sätt beskrivit denna deckarens form, han kallar det deckarmallen. Han delar upp den i fyra punkter:

"1. Någon hittar ett lik.
2. Liket identifieras som X.
3. "Men X hade väl inga fiender?"
4. Polis eller annan person inleder sin undersökning och letar sakta men säkert fram tecken på att "Det fanns saker vi inte visste om honom/henne..."
(hämtat från den döda zonen)

Man kan antingen bli irriterad på det eller ta det som utgångspunkt för att leka med genren. Fortsättning följer...

Kommentarer
Postat av: Hans Persson

Det är klart att det finns bra böcker som inte är deckare. Sagan om Ringen för att ta ett exempel.

En deckare är däremot ett ganska tacksamt sätt att strukturera sin bok eftersom det ger ett driv i handlingen och får läsaren att läsa vidare för att få reda på hur det ska gå. Det är ett grepp som man kan se insmuget lite grann även i romaner som inte primärt skulle presentera sig som deckare. Thrillern är ju närliggande, men även andra sorters romaner innehåller ofta ett element av att någon måste leta upp information för att reda ut något, även om det inte är just ett mord.

Postat av: Johanna/bokidioten

Ja, precis! Det är det jag försöker komma åt! Då kommer också följdfrågor som varfr är just mord/död så vanliga i litteratur/populärkultur och så jämförelsevis ovanliga i verkligheten? Hur skulle man kunna skriva böckerna annorlunda?

2007-02-22 @ 11:26:08
URL: http://www.bokidioten.blogg.se
Postat av: Hans Persson

Mord är dels ovanligt, dels (bokstavligen) en fråga om liv och död. Jag tycker inte att det är så konstigt att det är något som väcker starka reaktioner hos läsaren, och därmed är intressant att skriva om.

2007-02-22 @ 12:35:26
URL: http://pinkunicornblog.blogspot.com/
Postat av: Terjetirill

Hello! Very interesting and professional site.

2010-04-07 @ 11:07:29
URL: http://terjetirill.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback