The bone garden

the bone garden
Tess Gerritsen 

Efter vad jag förstår har TG skrivit ett tiotal deckare med dr Maura Isles i huvudrollen. I denna bok finns en svag koppling till Maura, som inte finns med bland de riktiga huvudpersonerna. I nutid är huvudpersonen lågstadieläraren Julia, nyskild och ägare till ett hus från artonhundratalet. Hon upptäcker ett lik från artonhundratalet på sin tomt när hon försöker anlägga en trädgård. En av parallellhandlingarna följer Julia.

Den andra parallellhandlingen utspelar sig i artonhundratalets Boston, kring den fattige (men förståss godhjärtade) medicinstuderande Norris. Såsmånigom förstår vi hur de två historierna hänger ihop.

TGs skildring av artonhundratalets Boston är bra - mysig på det där lite äckliga sättet. Ett citat på baksidan av boken beskriver den som "spectacularly gory" och det blir mycket gore, bland gravplundrare, obduktioner, snuskiga gränder och äckliga förlossningsavdelningar där barnsängsfebern frodas. Den beskrivningen i sig själv är en bra anledning att läsa boken (och vara mycket, mycket glad att få föda barn på ett sjukhus. I Sverige. På tjugohundratalet).

Boken har en fånig twist på slutet, men trots det skulle jag verkligen vilja rekommendera den för alla som känner för att plöja en deckarserie.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback