expedition till Mars

Expedition till Mars
Arthur Clarke


En härlig, gammal inbunden SF-bok, en av de här med gul ram. Detta är verkligen barndomsminnen!

Tidigare under våren läste jag möte med Rama av samma författare och blev mycket positivt förvånad. Den var så bra! Jag tänker ofta på den fortfarande, hur en sådan värld fungerar.

Den här boken är skriven av samma författare men inte alls lika bra. Inte bra alls, faktiskt. Den yttre handlingen är enkelt beskriven: SF-författare får chansen att åka till Mars som förste kommersielle resenären. Resan är lång och han hinner lära känna besättningen på sex personer, bland annat den unge Jimmy som han har oanade kopplingar till. Väl framme på Mars efter tre månader upptäcker han att kolonin är ganska liten men efter hand börjar han identifiera sig alltmer med kolonisör-tillvaron. Han upptäcker urinvånare på Mars och bestämmer sig för att stanna kvar och leda kolonins propaganda-avdelning.

Det är väl egentligen inget fel på själva plotten. Men det är så urbota tråkigt beskrivet! Jag förmodar att det är en talang att kunna skriva hur tråkigt det är att åka rymdskepp, men det händer inget i boken! Det finns inget som driver handlingen framåt och titt som tätt tar teknikbeskrivningar över. Nej, läs möte med Rama istället!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback