Stick i fingret

Stick i fingret - När Sara var sjuk och gick till doktorn
Gudrun Brandt Södergrann
Jenny Eklind
Göran hermansson
Emma Stockman Jonsson


Det här är en bok som alla småbarnsföräldrar borde ha hemma!

Det är ju smart att förbereda barn på vad som ska hända inför ett läkarbesök. Och framförallt när man inte själv har riktig koll på alla varför eller tycker det är obehagligt att prata om detaljer är en bok ett bra stöd. I alla fall funkar jag så. I den här boken får man en möjlighet att förbereda barn på ett avdramatiserat sätt. Detta är både en faktabok och en saga: vi får följa treåriga Sara när hon går till doktorn och när hon går till labbet för att ta prover.

Det jag gillar med boken är att författarna lyckas väva samman sagan med fakta om hur en provtagning går till. I boken träffar vi Sara och hennes familj (inklusive hunden Hero), och fastän boken inte är lång känns det som vi hinner lära känna dem. Jag känner att jag vill träffa dem igen. Det roliga är att boken samtidigt som den låter oss träffa Sara och hennes familj beskriver fint hur provtagning går till. Man beskriver till exempel att nålen ser ut som en fjäril - min sexåring funderade över det, och följde fjärilens kropp med fingret. Det blev inte så "blodigt" att prata om provtagning, utan lilla As funderingar om blod kom upp naturligt.

Det enda som är synd är att det är lite svårt att få tag på boken (än så länge?). Idag såg jag den på arbetets museum i Norrköping men annars är det e-post till författarna (
jegg@mail.org) som gäller. Synd på en bra bok!


ofrivillig bloggpaus avslutad

Det var ju inte riktigt meningen att det skulle dröja fullt så här länge innan nästa inlägg. Ibland händer allt på en gång. Och att börja jobba efter föräldraledigheten tog i princip all min kreativitet. Inte mycket ork kvar att läsa, ingen ork kvar att skriva och tänka... Inom kort kommer inlägg om en BRA barnbok om stick i fingret och om min nya favoritförfattare. Över trettio böcker och bättre än Douglas Adams!