nya tider, ny teknik...

När jag var liten var en av de stora sakerna varje sommar att gå till biblioteket och vara med i sommarens satsning: läs och skriv om tio böcker, få en. Lapparna var varmt gula och i A5-format. Nu ser jag att mitt gamla bibliotek i Helsingborg kör med en moderna version...

Enhet

Enheten
Ninni Homqvist


För många år sedan köpte och läste jag boken kostym. Den rensade jag ur bokhyllan i våras och bestämde mig för att undvika namnet NH. Tur att man kan ändra sig! Enhet är verkligen en läsvärd bok. Språket är levande och genomtänkt. Flera gånger "lurar" hon oss med språket: hon lindar in oss i en känsla av trygghet för att sedan i en kort mening visa på en annan verklighet.

Boken är en dystopi och har en del av tankegodset (och begreppsapparaten) gemensam med Never let med go. Bokens idé är enkel: i ett framtida Sverige utesluts ensamstående utan barn ur samhället vid femtio/sextio års ålder. De sänds till enheten där de utsätts för experiment och blir tvångsdonatorer. Hur beter sig människor i en sådan situation?

NH bygger på ett trovärdigt sätt upp en berättelse kring denna enkla idé. Hon skissar upp hur ett samhälle hamnar i en sådan situation och fortfarande anser sig vara demokratiskt. Hon skildrar hur  de utstötta människorna anpassar till situationen. Och framförallt skildrar hon miljöerna på enheten på ett sätt att man nästan känner att man är där.

Boken är självklart samhällskritisk och driver vissa idéer till sin spets. Ett samhälle som ser sina medborgare som tillgångar (humankapital tex eller som barnalstrare) istället för att se sig själv som den struktur som får medborgarnas liv att fungera bättre kan hamna här. Vi får också se hur värderingarna i ett samhälle kan förändras och det otänkbara blir självklart, till och med för dem som utesluts.
  
Läs den!

Bikt

Bikt



Ytterligare en nico-textbok (det har blivit en del på sistone). För ett tag sen var jag inne och kikade och häpnade över innehållet på en site som hette
bikt.se. Nu är det länge sedan jag sett till den, men jag känner igen den i den här boken.

Däremot kan jag inte hitta någon hänvisning till siten eller någon uppgift om var de fått uppgifterna ifrån. Bortsett från det, och min vanliga klago-visa över nico-text (se här och här) vet man inte om man ska skratta, gråta, äcklas eller bli misstänksam när man läser de här "bikterna". En del funderar man mycket på om de är uppdiktade (som när en bikt undertecknad av en bibliotekarie har stavat fel till sin egen titel). Andra hoppas man intensivt ska vara det (läste på bikt.se om en sjuksköterska som med flit blandade ihop barn på ett BB på åttiotalet. Hua!).

Efter ett tag börjar jag fundera på hur människor har använt sig av bikt.se (obs! det här har med webplatsen att göra, inte med boken) och vad människor egentlgien skäms över. Och framförallt har jag kommit fram till att man borde låsa in sin tandborste när man har fest... (och undrar ni varför och inte har denna uppenbarligen vanliga tvångstanke får ni läsa boken!) 

Tidigare i år var det någon blogg som undrade vem det är som köper alla bloggar-blir-böcker. Jag hör uppenbarligen till den kategorin även om jag nog har tröttnat på nico-text för ett tag. Däremot, när therapeutic pictionary kommer ut som bok, då kommer jag att köpa den! 
 

Kitty och det gåtfulla ansiktet

Kitty och det gåtfulla ansiktet
Carolyn Keene

Inspirerad av Anna och tok-stress på jobbet gick jag ner i biblioteket och plockade fram den enda Kitty bok jag äger. Jag höll mer på CKs andra serie, den om Mary Lou.

Denna Kitty-bok utspelar sig till största delen i Grekland. Den svenska översättningen kom 1982, enligt Wikipedia kom det engelska orginalet 1980. Det förvånar mig lite, för när jag läser boken vill jag gärna lägga tillbaka handlingen ett eller två eller tre decennier tillbaka i tiden. 

Kitty och hennes vänner Bess (den shoppingintresserade) och George (den lite tuffare) är i Grekland och försöker lösa två mysterier som i slutändan visar sig hänga ihop. Skildringen av Grekland är mycket påläst och undviker helt politiska dimensioner. I boken infogas ibland enstaka grekiska ord och vi får en bra mijöbeskrivning av de miljöer där tonåringarna vistas. Däremot tycker jag kanske att det är lite underligt att det finns grekisk-amerikansk välgörenhet riktad till barn så de får gå i skolan. Var Grekland så fattigt i början på åttiotalet?

En stor del av boken är i dialogform och det är få beskrivningar av känslor eller adjektiv för den delen. Lite som ett filmmanus kanske. Och här kommer vi till det pinsamma: jag har svårt att hänga med. Jag är snabbläsare och gång på gång läser jag lite för fort för att hänga med i turerna. Man måste vara alert för att hänga med och följa händelseförloppet. Det kanske är en av fördelarna med Kitty-böcker för ovanare läsare: man behöver inte läsa snabbt för att vara med om mycket! Speciellt på slutet upplevde jag att de tio sista sidorna innehöll för mycket. Lite samma känsla som när man ser en film och sneglar på klockan: hur ska de få ihop det här på tio minuter?

Mer om Kitty: se Lottens inlägg, ni glömmer väl inte Annas sida och se gärna Charlotte Hanssons arbete om Kitty Drew.

vad ska jag läsa - II

Nedan diskuterade jag  what should I read next.
Jag konstaterade att när jag anger mina favoritböcker en och en får jag en lång och ganska underlig lista på förslag på böcker att läsa. När jag istället registerar mig och loggar in och ber om ett förslag får jag en kortare och annorlunda lista. Som verkar betydligt vettigare.

The American Boy - Andrew Taylor
The Midwich Cuckoos - John Wyndham
On the Beach - Neville Shute Sett filmen...
Schindler's List - Thomas Keneally Sett filmen...
Edgar Allen Poe Complete Tales and Poems - Edgar Allan Poe Läst några, inte alla
A Clockwork Orange - Anthony Burgess Sett filmen...
Lord of the Flies - William Golding
Farenheit 451 - Ray Bradbury
The Old Man and the Sea - Ernest Hemingway

Nineteen Eighty-four - George Orwell Jag har faktiskt läst den. Men jag var 11 år. Jag satsar på att läsa om den


Tre lurviga nallar

Tre lurviga nallar
Margaret Wise Brown



Det finns bara en barnbok som kan mäta sig med får jag behålla honom. Och det är tre lurviga nallar. Boken bär tydliga spår av sin tid (utkom första gången 1965) och är faktiskt lite civilisationskritisk. Det var inte det jag föll för som barn, men det är vad jag ser när jag försöker läsa den för lille A (och nej, han är inte speciellt förtjust i den här heller).

Tre små nallar lever idylliskt och isolerade tills de två äldsta nallarna bestämmer sig för att flytta in till staden [gissa om det framställs som ett trevligt ställe?] Den lille nallen saknar de två äldre och klär på sig vad han uppfattar som människokläder (se bild nedan - lite kålblad, en blomkruka på huvudet och träbitar). Men eftersom de två äldre nallarna har på sig människokläder kan inte den minsta nallen känna igen dem förrän kläderna blåser av dem.
image13

Det är bilderna, snarare än text som jag minns och kommer ihåg.

Får jag behålla honom?

Får jag behålla honom
Steven Kellogg




Till min stora besvikelse är inte lille A lika fascinerad av den här boken som jag var. Och är, fortfarande. Boken är från när jag är liten.  Fortfarande när jag öppnar den ser jag färger på ett annat sätt, jag anar lukter jag inte känt på länge.
 
Visst är den fin? Boken handlar om en pojke som inte får ha husdjur och kommer hem och vill behålla alla möjliga djur. Och hur mamman säger att det får man inte.
 
Bilden nedan är min favoritbild. Pojken kommer hem med en tiger och vill behålla den. Mammans svar syns längst ner på sidan vars illustration visar hur det skulle skulle gå om man hade en tiger hemma: då skulle tigern äta upp mamma. Trots att bilden är absurd har jag alltid gillat den.  
image11

Är det någon som har sett den här boken? Som själva läst den? Vilka barnböcker har gjort starkast intryck på er?

Vad ska jag läsa nu?

Hos Anna hittade jag den här fantastiska siten: what should I read next? Jag kunde inte låta bli att utforska den. I ett tidigare inlägg har jag redogjort för mina favoritböcker. Jag tog helt enkelt och kollade vilka av dem som finns med i databasen. De som inte finns med har jag strukit över.


[1] Satansverserna - Salman Rushdie 
[2] Lord Nevermore - Agneta Pleijel
[3] Kapten Corellis mandolin - Louis de Berniéres
[4] Den hemliga historien ? Donna Tartt
[5] Vindens skugga - Ruiz Zafón
[6] Tjänarinnans berättelse - Margaret Atwood
[7] Liftarens guide till galaxen ? Douglas Adams
[8] En kopp choklad hos Hanselmann - Rosetta Loy
[9] Berättelsen om Pi - Yann Martel
[10] Zen eller konsten att sköta en motorcykel - Robert Pirsig
[11] Eating people is wrong - Malcom Bradbury
[12] Berättelser om beskydd - Erik Fosnes Hansen
[13] Sjöfartsnytt - Annie Proulx
[14] Den som vandrar om natten - Marianne Fredriksson
[15] Skrattens rike - Jonathan Carroll
[16] Lucca - Jens Christian Grøndahl
[17] Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöf
[18] Den franska löjtnantens kvinna - John Fowles  

Det är inte alla böcker som finns med. Att berättelse om beskydd finns med gör mig förvånad. Mer förvånad ändå blir jag över att inte gösta berlings saga finns med. För att inte tala om a secret story. Det finns möjlighet att lägga in information.

Här är listan på de böcker som jag, grundat på vilka böcker jag uppgivit som favoriter, skulle kunna tycka om. Det är sammanlagt 117 titlar. Det lustiga är att samma rekommendation inte återkommer. Om man utgår från att jag som läsare har en speciell smak, och att den smaken skulle återspeglas i min lista på favoritböcker, borde väl ett par titlar återkomma. Det gör de inte. Inte en enda titel kommer upp som förslag mer än en gång!

Den lista som kommer ser också lite... underlig ut. Det är ganska få av titlarna som jag känner igen. Än färre som jag har läst. Och det är få av de titlar jag läst som jag faktiskt tyckt om!

Jag har läst tio av titlarna. Ytterligare en har jag påbörjat men aldrig orkat avsluta. Av de tio jag läst ligger två på favoritlistan, en nästan (have spacesuit, will travel) men de andra har inte gjort så stort intryck på mig alls.

Sammanfattningsvis, kul idé men det ligger inte inne tillräckligt mycket information än för att den ska ge bra rekommendationer. Exempelvis har jag svårt att tänka mig att alla läsare som gillat satansverserna kommer att gilla applied cryptography. Och jag tror inte heller att det är så många av de som gillat satansverserna som har rekommenderat just den boken. Med fler användare blir det här nog ett mognare och med användbart verktyg.



A Journal of the Plague Year - Daniel Defoe 
A Long Way Down - Nick Hornby 
A Strange and Sublime Address - Amit Chaudhuri 
A Suitable Boy - Vikram Seth 
A Trip to the Stars - Nicholas Christopher 
Affluenza: The All-Consuming Epidemic - John De Graaf, David Wann, Thomas H. Naylor 
Another Polysyllabic Spree - Nick Hornby 
Applied Cryptography: Protocols, Algorithms and Source Code in C - Bruce Schneier  [sic!]
April Lady - G Heyer 
Being There - Jerzy Kosinski 
Big Bang: The Most Important Scientific Discovery of All Time and Why You Need to Know About It - Simon Singh  Bluebeards Eggs - Margaret Atwood 
Captain Corelli's Mandolin - Louis De Bernieres 
Charlotte Gray - Sebastian Faulks 
Closing Time - Joseph Heller 
Clouds Among the Stars - Victoria Clayton 
Coastliners - Joanne Harris 
Dead Air - Iain Banks 
Desolation Road - Ian McDonald 
Doctor No - Ian Fleming 
Dogwalker - Arthur Bradford 
Dream Country - Neil Gaiman 
East of the Mountains - David Guterson 
Dream Catcher - Stephen King 
Eleanor of Aquitaine: By the Wrath of God, Queen of England - Alison Weir 
Elmer Gantry - Lewis Sinclair 
EM Forster's "Passage to India" - J A Boulton 
Enduring Love - Ian McEwan 
Equal Rites - Terry Pratchett 
Falling Leaves Return to Their Roots: The True Story of an Unwanted Chinese Daughter - Adeline Yen Mah  Foundation Series- Isaac Asimov 
Frenchmans Creek - Daphne Du Maurier 
Grasshopper - Barbara Vine 
Harry Lorrequer - Charles Lever 
Have Spacesuit, Will Travel - Robert A. Heinlein 
Hideous Kinky - Esther Freud 
Holy Smoke - Anna Campion, Jane Campion 
" Homeland" and Other Stories - Barbara Kingsolver
Human Croquet - Kate Atkinson 
I Thought My Father Was God: And Other True Tales from NPR's National Story Project - Paul Auster, Nelly Reifler
 I, Robot - Isaac Asimov 
Joseph and His Brethren - H.W. Freeman 
Journey to the Stone Country - Alex Miller 
Karma Cola - Gita Mehta 
Kindergarten - Peter Rushforth 
Knowledge of Angels - Jill Paton Walsh
Lady's Maid - Margaret Forster 
Last Chance to See.... - Douglas Adams, Mark Carwardine 
Life Isn't All Ha Ha Hee Hee - Meera Syal 
Lila : An Inquiry into Morals - Robert Pirsig 
Lives of the Saints - Nancy Lemann 
Living - Henry Green 
Loser Takes All - Graham Greene 
Madame Bovary - Gustav Flaubert 
Men in Love - Nancy Friday 
Mexico Set - Len Deighton 
Mobius Dick - Andrew Crumey 
Mona Lisa Overdrive - William Gibson 
My Antonia - Willa Cather 
Of Love and Other Demons - Gabriel Garcia Marquez 
Old Boys - Charles McCarry 
On the Road - Jack Kerouac 
One Last Look - Susanna Moore 
Other Peoples Children Bookpeople - Joanna Trollope
Paddy Clarke Ha Ha Ha - Roddy Doyle 
Political Liberalism - John Rawls 
Portrait of the Artist's Wife - Barbara Anderson 
Russka - Edward Rutherford 
Sleep Toward Heaven - Amanda Eyre Ward 
Smileys People - John Lecarre 
Staring at the Sun - Julian Barnes 
Stick - Elmore Leonard 
The American Boy - Andrew Taylor 
The Beauty Myth: How Images of Beauty Are Used Against Women - Naomi Wolf 
The Beet Queen - Louise Erdrich 
The Book: on the Taboo Against Knowing Who You Are? - Alan  Watts 
The Children's War - J. N. Stroyar 
The Chymical Wedding - Lindsay Clarke 
The Complete Short Stories of Mark Twain - Mark Twain 
The Da Vinci Code - Dan Brown  
The Descent of Man: Selection in Relation to Sex - Charles Darwin
 The Far Side of a Kiss - Anne Haverty 
The Flood - David Maine 
The Go-between - L.P. Hartley 
The Gormenghast Novels: Titus Groan / Gormenghast / Titus Alone - Mervyn Laurence Peake 
The Gulag Archipelago 1918-1956 - Aleksandr Isaevich Solzhenitsyn 
The Harmony Silk Factory - Tash Aw 
The Heat of the Day - Elizabeth Bowen  T
The Kid Stays in the Picture: A Hollywood Life - Robert Evans 
The Last Picture Show - Larry McMurtry 
The Lord of the Rings - J. R. R. Tolkien 
The Lucky Ones - Rachel Cusk 
The Meaning of Liff - Douglas Adams
The Medusa Frequency - Russell Hoban 
The Midwich Cuckoos - John Wyndham 
The Mystery Roast - Peter Gadol 
The No.1 Ladies' Detective Agency - Alexander McCall Smith 
The Once and Future King - T.H. White 
The Piano Tuner - Daniel Mason 
The Princess Bride - William Goldman
The Promise of Happiness - Justin Cartwright 
The Robber Bride - Margaret Atwood 
The Shallows - Tim Winton 
The Sixth Lamentation - William Brodrick 
The Viceroy of Ouidah - Bruce Chatwin 
The Wisdom of the Desert - Thomas Merton 
Thinks... - David Lodge 
This Real Night - Rebecca West 
To Sir, With Love - E.R. Braithwaite 
Towing Jehovah - James Morrow 
Unicorn Girl - Caroline Glyn 
Wampeters Foma and Granfalloons - Kurt Vonnegut 
War and Remembrance - Herman Wouk 
Weep Not Child - Ngugi Wa Thiong'o 
Vernon God Little - DBC Pierre
Winter in Madrid - C.J. Sansom 
Zen and the Art of Motorcycle Maintenance - Robert Pirsig 

I tid och otid

I tid och otid

Bodil Jönsson

 

Jag vet inte riktigt var i bokhyllan den här boken ska stå. Den har klara drag av essä och skulle göra sig bra brevid Peter Englund (tystnadens historier) och Karin Johannisson (kroppets tunna skal). Den skulle också göra sig bra brevid mina böcker om teknik och social förändring eftersom det handlar om just det: hur tekniken leder till social förändring. En annan möjlig placering är brevid självhjälpsböckerna, även om det inte egentligen är en självhjälpsbok. Mest av allt tror jag att boken passar i handväskan. Att ta upp och bläddra i den för att påminna sig om vad som står.

 

Det är en vecka sedan jag läste ut den. Det underliga är att trots att jag då fann boken så  välgörande har jag svårt att idag redogöra för vad den handlar om. Det beror dels på att jag redan börjat läsa hennes nästa bok och att jag har svårt att hålla isär dem. Det beror också på att jag tagit åt mig mycket av det hon skriver.

 

Kommer ni ihåg det fantastiska begreppet ställtid som hon introducerade i tio tankar om tid? Här tar hon det ett steg längre. Hon utvecklar tankar och driver teser om varför nu allt fler människor upplever att det är alltför mycket omkring dem.

 

När försäkringskassan anställer extra-personal för att jaga bidragsfuskare och karensdagar ifrågasätts, sker det ofta med den underliggande förställningen att det är lata människor som inte vill göra rätt för sig. Den ökande långtidssjukskrivningen beskrivs ofta som oväntat och konstigt problem. Mycket av detta pratar BJ kring. I boken lyfter hon tids-stressen till ett samhällsproblem som får individuella konsekvenser för stresskänsliga. Hon förklarar mycket av tids-stressen med teknik-stress och närmare bestämt med förmågan att sätta gränser.
 
Paradoxen hon utmålar är intressant. Samtidigt som få av oss är beredda att avstå från våra tidsbesparare (diskmaskin, tvättmaskin, e-post etc) finns det ett inneboende problem med dem. De repetitiva uppgifterna rationaliseras bort. Det kanske finns en poäng med att utföra dem. De kanske varvar ned oss. Och vad gör vi med den tiden istället? Något som stressar upp oss?

 

BJ ifrågasätter människans förmåga att sätta gränser för tekniken. Det är väldigt otidsenligt. När honnörsordet är flexibilitet predikar hon gränssättning. Just därför tycker jag alla ska läsa den här boken. Den har fått mig att tänka till över min prioritering av min tid. Den har fått mig att tänka igenom mitt förhållande till vardagsteknik. Och mest av allt: den har fått mig att fundera över vad jag egentligen gör med all tid jag sparar.

 

Konspirationsfabriken

Konspirationsfabriken. Lögner, hemligheter och konspirationsteorier
Sara Ersson och Åsa Lovén


Ytterligare en nico-textbok. Och ytterligare en bok om konspirationsteorier. Medan Världens största konspirationer har en seriös inställning till konspirationer, försöker följa upp och analysera ett litet antal viktiga sådana, har den här lilla boken från nicotext ett helt annat syfte.

Det är en halvtimmes ironisk info-tainment. Ser man boken som det och att man accepterar att (som vanligt) från det här förlaget kommer lite ihop-krafs på slutet (i den här boken gör din egen konspirationsteori och låttexter som anses betyda något helt annat när man spelar dem baklänges) är den OK.
 
En uppsättning konspirationsteorier fattades påtagligt. Det fanns inga DaVinci-inspirerade konspiratonsteorier med.  Många konspirationsteorier hade jag aldrig hört talas om förrut. När jag läste konspirationsteorin om reptil-infiltration förstod jag plötsligt en scen i ?liftens guide? där ett rymdskepp kommer och kräver att de ska "take me to your lizzard."  

Till boken hör en hemsida på myspace. Jag tycker det är kul, men det skulle räcka att nämna det en gång. Men att efter varje konspirationsteori lägga en eller två sidor på att tala om man kan titta på myspace-sidan är att överdriva.

författare som också skriver under pseudonym

En del författare har två parallella bokkarriärer: man publicerar under två namn. Man kan fundera över varför och vad det ger dem.


Ett par som jag har koll på:
Stephen King publicerade sig också som Richard Bachman  och John Swithen
Joyce Carrol Oates
publicerar sig också som Lauren Kelly (
se mer här!)
Rut Rendall publicerar sig också som Barbara Vineland.


Vilka fler stora kända författare har en sido-pseudonym? Diskussionen om Bo Baldersson är ju gammal och för tillfället inte uppe på tapeten. Men vilka fler finns och vilket motiv har en känd författare som väljer att publicera sig under två namn?  

Om barnböcker och könsroller

För ett tag sen gjorde skrev jag ett inlägg om antalet män och kvinnor i ett urval av Jan Lööfs bilder. Via Lotta hittade jag idag till en artikel i SvD om moderna könsrollsprövande barnböcker. Äntligen! Får väl hålla utkik efter böcker från Olika förlag och Vilda förlag.

Sen är det ju också så att det inte alltid är de politiskt korrekta barnböckerna som är de roligaste att läsa och lyssna på. Jag tror inte på att slänga ut gamla böcker. Däremot tror jag på att ibland byta plats på "hon" och "han" när jag läser högt (testa! Plötsligt ser man texten på ett annat sätt) .Och att diskutera med barnet när man läser om alla som kör bil är män. Eller bara män kan bli poliser. Eller kvinnor dagisfröknar. Eller om det är pappor som betalar skatt (som i Håkan Bråkan och den spökiga källaren).

doktor Glas - första läsningen

Doktor Glas
Hjalmar Söderberg

När jag till slut letade upp boken i bokhyllan och började läsa den insåg jag två saker samtidigt. Jag har  haft onödig respekt för boken och samtidigt underskattat dess värde. Detta är en läsvärd bok!

Språket i boken är njutningsbart. I början av boken läste jag bara ett par sidor åt gången för att kunna uppfatta språket. Korthugget men varierande ger det texten flyt.

Doktor Tyko Glas är precis jämngammal med mig, 33 år. Ändå verkar han så oändligt mycket äldre. Doktor Glas har slagit sig till ro och i boken syns rutinerna tydligt.  

Han beter sig och har status som en äldre person. Vi får följa ett händelseförlopp på ungefär fyra månader och vi får följa det ge genom  doktor Glas dagboksliknande anteckningar till sig själv. Genom att vi får ta del av vad doktor Glas skriver till sig själv får vi på ett sätt en mycket nära förståelse för honom. På ett annat plan vet vi inte så mycket om honom. Jag kommer på mig själv att undra om han egentligen har några vänner, eller om han bara har bekanta. Jag börjar fundera på varför han är så ointresserad av att leva och trots detta kan engagera sig i paret Gregorius: avsky den ene, dyrka den andra. Jag kommer på mig själv med att undra varför han väljer att bara dyrka fru Gregorius, istället för att åtrå henne.

Sitt eget annorlundaskap tycks doktor Glas härleda till sin sexuella oerfarenhet. Men räcker det för att förstå varför han fungerar som han gör? När han får chansen att träffa unga kvinnor som är intresserade av honom undviker han dem. Nog ligger det mer bakom? Men hur skulle doktor Glas fungerat i en annan kontext? Hur skulle han fungerat idag?

Hur uppfattar andra i berättelsen doktor Glas? Vi får följa med doktorn i flera olika situationer och diskrepansen mellan hur han uppfattar sig själv och sitt liv (mig gick livet förbi) och hur andra uppfattar honom (auktoritetssituationer i läkarrollen, middagen på Hasselbacken) är slående. Är doktor Glas en osympatisk person?

Jag anar flera bottnar i boken. Ibland stannar jag till vid en passage som verkar malplacerad och grämer mig för att jag inte förstår vad HS vill säga.  
 
Läs gärna Belgarions recension!
Läs en recension från 1905!

 P.S. Är det någon som har instuderingsfrågor till doktor Glas? Jag skulle gärna vilja se om de kunde hjälpa mig att fördjupa min förståelse för boken. 

Från Lisa till Anne på Grönkulla


You're Anne of Green Gables!
by L.M. Montgomery
Bright, chipper, vivid, but with the emotional fortitude of cottage cheese, you make quite an impression on everyone you meet. You're impulsive, rash, honest, and probably don't have a great relationship with your parents. People hurt your feelings constantly, but your brazen honestly doesn't exactly treat others with kid gloves. Ultimately, though, you win the hearts and minds of everyone that matters. You spell your name with an E and you want everyone to know about it.




Jag gick in på bookquiz och testade deras generator. Jämfört med föregående test har jag är i alla fall blivit lite äldre och lite mer skinn på näsan!


Vilken astrid-figur är du?

Hittade det här inne på JoVi och kunde inte låta bli... 

image7 

Jag blev Lisa i bullerbyn (hmmm... jag hoppades nog ha lite mer Pippi i mig, men jag slapp i alla fall bli Anicka. (eller Tengil för den delen...) Gå in själva på Kristinas sida!

PS. JAg har sett ett par olika varianter på detta, inklusive vilken soffa är du och vilken hund är du nu. När kommer "vilken kokbok/uppsalgsverk/självhjälpsbok behöver DU?" Eller vilken författare borde du testa att läsa?

Den röda anteckningsboken

Den röda anteckningsboken
Paul Auster

Orakelnatten gav mersmak. Jag har blivit nyfiken på att förstå PAs universum. Som synes på bilden ligger NY triologin och väntar på att bli läst. I väntan på triologin har jag läst en fin liten bok, den röda anteckningsboken. Jag har förstått att den röda anteckningsboken spelar en större roll i NY triologin. Jag blev mest nyfiken på vad de olika färgerna på anteckningsböckerna i Orakelnatten symboliserar.

Jag fick inget svar på vad färgerna symboliserar när jag läste den röda anteckningsboken. Däremot fick jag på ett lågmält, koncentrerat sätt ett antal skrönor berättade. Skrönorna är ett par sidor långa, deskriptiva. PA redogör för ett antal händelser och framförallt konstiga sammanträffanden han har varit med om.

Berättelserna som sådana är inte speciella. Men sättet han skriver om dem är det. På ett klart språk berättar han ett par skrönor ur sitt liv på ett sätt att jag funderar på om det är lika lätt som det ser ut att skriva den röda anteckningsboken.

På ett annat plan kan man se det som en självbiografisk kommentar till hans skönlitterära strävanden att allt hänger ihop. De här berättelserna ger sken av att han har rätt.

bok-siter 2.0. Boksiter, bloggar och andra nyttigheter på svenska

 Vem bloggar om böcker och varför? Frågan ligger i bakhuvudet när jag besöker en för mig ny boksida. Vad är det man är intresserad av att föra fram? Varför väljer man att ha sin läsdagbok eller sitt läsintresse offentligt istället för privat? Hur påverkas man av att bok-blogga?  

Vissa bok- och bokorienterade bloggar är lätta att förstå. Jag kan förstå
antikvarier, bibliotekarier och litteraturvetares bloggande. Jag måste säga att jag saknar språklärarnas bloggar. Varför är det inte fler svensk-lärare som bloggar och sprider kunskap om varför man ska läsa ? Egentligen? Men alla vi andra då? Som inte har litteratur eller kultur som yrke? Amatörer med andra ord?  Den här versionen ser lite annorlunda ut än de tidigare. Jag har försökt skapa lite mer homogena listor genom att dela upp i underrubriker.


BOKBLOGGAR
En ren bokblogg är i bloggform. Större eller mindre inslag av andra ämnen. Det centrala är de lästa böckerna. De deltar i ett samtal. Jag tar bara med bloggar som är på svenska.

A
Alwidas grymma bokblogg
Angos bok och filmblogg
Anna och Hampus bokblogg
*Annas bokhylla
Annas bokhylla (Eskilstuna)

B
Barbabloggen (Håbo bibliotek)
Barnboksbloggen (Pemetre)
*Barnböcker och spel (Ango)
bibliotekariens
bibliotekariens bästa
Bokbabbel (Magix)
Bokbloggen (Tobias, Peter, Magnus)
bok&film
Bok, bokare, bokast (Nisse)
*Bokdialogen (Miri)
Bokgalen
Bokhora Trots namnet...
bokinkastet
bokloggen (boktokar)
bokmalarna Åsa, Ingrid
bokmonstret (Andrea)
Bokmoster även om tyska böcker
boksidan
*Boksoffan (Mathias)
bokstollarna
 Boksynt (Älmhults bibliotek)
*bokstavligt talat (AnnCharlott)
boktipset (Isola)
*boktokig (Eva)
* bookhouse girl
*Bookreflections (Belgarion) mycket deckare


C
*Camillas boklåda 
Cornelia läser

D
Den döda zonen (Hieronymus)
Den röda cirkeln (Sara)
den sköna bloggen (Sandvikens folkbibliotek)
djupingcirkeln
*Du är vad du läser (Hans)

E
*Emmas boktips
En annan sida (Petra)
En bok (Kristina)
*En bok om dagen
Ett eget rum
*Ex libris (Cia)

F
f'***-klubben filosoferar
 från pärm till pärm (Helena)

G
*Gemen och verserad (Pi)
Gunnars deckare (Linköpingsbo!)

H
*hundöra (Jenny)

I
*Ikas ord 2.0

K
Kamilla och Helene om böcker
Katafonteolog
Kitty Drew
Kodnamn bloggen
*Klaras text
Krabba (Linda)
Kulturbloggen

L
* Lazy's library
Lilldjurets hemsida
Lilith bokhylla

Linda K läser
Livet som C
*Lottas bokblogg
läsa bör man
Läsdagboken
Lästa tankar (Katharina) även barnlitteratur

M
Marias bokblogg
Marikas bokdagbok
Min bokblogg (Slinky)
min bokhylla (Malwa)
mina böcker
Moussa
Mårtens bokblogg

N
Nittonde stolen 
*N O M

O
Olofströms biblioteks bokblogg
*Ooofbok (Ann-Sofie)

P
*pocketbloggen (Karin)

S
Saras bok och filmblogg
*Signe
*Spectatia
Stellas bokblogg
*Storyteller (Mattias)

U
*Utflykter i bokskogen (Jenny)

T
the poor player (Camilla)
the sensitive bookish type (Laura och Mary)
*Theresans
Tinas läslust
Tobias bokblogg

V
Verners bokylla

Å
Åsas bokantecknignar

BLOGGAR SOM IBLAND HANDLAR OM BÖCKER
Först blandade jag de här bloggarna med de rena bokbloggarna. Det här är bloggar som bland annat bloggar om böcker och gör det så bra att jag ofta är inne och kikar. Det ska medges att det är en flytande gräns mellan vad jag har valt att lägga här och de jag har valt att lägga som rena bokbloggar.

A- G
Bimms blogg
 boktips och betraktelser (PollyMia)

En droppe i havet, men den är min 
En häxas tankar (Manabelle)
Erica
En textmissbrukares bekännelser
Evans
fröken Nina
Girl Afraid

H-N

Huvudsaker

Jag skapar alltså är jag
JoVis karameller ibland om barnböcker
Literati
ljusets rörelse i vattnet (Hänrik)
Månskensdans
Nekulturny (Christian)
Ninas öga

O-V
Onekligen  (Lisa)
Saras betraktelser ibland om böcker!
Svarta Böcker
The many faces of L
Tinglan 
World of Malin
Varenda knytt har rätt att vara ilsket!


LÄSDAGBÖCKER.
Påminner och sammanfaller ibland med bokbloggar. Men deltar inte på samma sätt i samtalet.

Bok
Bokfronten (Jenny)
Boksnack (Anders)
Bokstäver (Cecilia)
Böcker (Kicki)
Deckartips
Eva Guns läsdagbok
Helenas böcker
Lettura
Läslust
The book pond


MUSEUM
Här har jag samlat ett antal sidor som inte uppdaterats under 2007 men som jag ändå går in på då och då. Helt enkelt för att de är bra, även om de inte utvecklas mer.

Bokdagboken
Bokhyllan.se
Bokmärkt (Helena) senast uppdaterad 2005
boktips (Jenny) senast uppdaterad 2005
boktipsaren (Viktoria) senast uppdaterad 2002
Fabulous bokblog    (Ängslan) senast uppdaterad 2005
johanna  senast uppdaterad 2006
http://hem3.passagen.se/viccivire/ senast uppdaterad 2002
Lord Martins bokblogg senast uppdaterad 2006
Shw




CHAT/SNACK/COMMUNITIES
Här har jag samlat ställen med diskussionsforum om böcker
Boktips
Busluren
Bokhyllan.com
X-libris
missa inte boksnack på AFF! (aff -> snack -> fritid -> böcker)

SÖKFUNKTIONER
Sökfunktioner för böcker
*boksök


min bokhylla

För ett bra tag sedan, någon gång i vintras, var det en del bok-bloggister som lade upp bilder på sina bokhyllor. Här kommer äntligen min, nu. I vårt nuvarande boende har vi plats med ett bibleotek med sköna, slitna fåtöljer att krypa upp och läsa i.

Den här sektionen är icke skönlitteratur. Jag har gjort en grovuppdelning där jag sorterar ut böcker på italienska, handböcker, populärvetenskap, självhjälpsböcker och reselitteratur. Den oranga boken  näst längst ned till vänster är min avhandling.

image3

Resten - merparten - är skönlitteratur. Allt pedantiskt uppställt i bokstavsordning med lite luckor för senare inköp.
image4


Och den sista bilden, slutligen. över de sköna slitna läsfåtöljerna.

image5


Precis som Theresan har jag lättare att köpa än låna böcker. Å andra sidan köper jag hellre pocket än inbundet. Och antalet olästa böcker ska vi inte tala om... (jag tror det blir ett senare inlägg).

Andras bokhyllor: Kicki


min boktrave

Här en bild på böckerna i boktraven. Hälften eller så har jag börjat på men jag är inte riktigt sugen på någon just nu. Den röda tunna boken, om någon är nyfiken är Mobergs varför jag republikan.

(så mycket böcker.. och ändå tröttnar man ibland).


boktrave


Den inre kretsen

Den inre kretsen - Mari Jungstedt (datum jag gav upp: 6 maj 2007)

På baksidan av boken står det "345 sidor och inte tråkig någon gång". Uppenbarligen har jag och Expressens recensent olika uppfattning. Jag kom 200 sidor ganska exakt. Det hänns som om jag läst boken förut! Ingenting känns orginellt. Språket är rakt och tråkigt (OK, kanske lite orättvist att jämföra med Orakelnatten som jag läste samtidigt). Kapitlen är korta - det är lätt att se vad hon vill ha fram i varje kapitel. Och sen det där gamla tråkiga greppet, med resonemang från den okänd mördaren, att vi kan se hur han tänker men vi får inte tillräckligt med information för att förstå vem av bokens karaktärer som gjort det. Om det finns ett pris för årets dussindeckare skulle jag nominera den här. 

Orakelnatten

Orakelnatten
Paul Auster


Tänk dig fyra kinesiska askar som ligger i varandra. Den yttersta asken är författaren Paul Auster som skriver boken Orakelnatten. Den är osynlig. Asken innanför den är författaren Sydney Orr som skriver på ett par olika berättelser under bokens gång: han skriver synopsis på ett film-manus, men framförallt skriver han inledningen på en bok om förläggaren Nick Bowen. Och i den innersta asken finns det manus på boken Orakelnatten av författaren Sylvia M. som  förläggaren Nick läser. Och i den boken är Lemuel Flagg huvudperson.

Detta är ett sätt att beskriva boken. Det gäller att hålla tunga rätt i mun. Vilken ask  befinner man sig i? Vilka kringpersoner befinner sig i vilken ask?  Och, frågan som gnagde mig, vad har askarna att säga till varandra? Han är generös med referenser mellan historierna och han har ett fantastiskt grepp i asken Sydney Orr: han låter berättarjaget Sydney Orr komma med fotnoter i sin egen text. Långa fotnoter som löper över flera sidor.  Återigen blir jag nyfiken på var författaren PA slutar och hans alter ego Sydney Orr börjar. 

*SPOILERVARNING*

Jag tror inte det är en slump att PA väljer just de här historierna. Och poängen som han presenterar de sista sidorna - var försiktig med det du skriver för det kan bli sant - tror jag inte heller är hela sanningen. Vad är det han vill säga med boken? Jag längtar efter en analys av boken. (någon som har något tips?)

Boken uppvisar ett lysande persongalleri och går tillräckligt djupt för att jag ska engagera mig i karaktärerna. Han väver in skrönor i historien, tvekar inte att ibland belysa en historia från ett anna håll genom att låta den betraktas av huvudpersonen i en yttre ask. Genom sin snillrika konstruktion av askar kan han också visa upp byggnadsställningen utan att det känns konstlat: vi får följa hur Nick ser på Lemuel Flagg, vi får se Sydney Orrs beslutsångest när han stängt in huvudpersonen i ett låst rum. Hantverket - att skriva - blir tydligt men inte övertydligt.

Andra om orakelnatten:
Tina
Oofbok ger fler perspektiv


P.S: jag hittade en liten analys här. Men jag skulle gärna vilja ha instuderingsfrågor!
Lilldjuret

Il cinque maggio

Il cinque maggio, eller på svenska, femte maj, är Napoleons dödsdag och också titeln på en av de främsta italienska dikterna av Alessandro Manzoni. Dikten är vacker, det finns en rytm i den som gör den tilltalande. Sen är det få dagar om året som har ett eget litterärt verk.


Dikten i sin helhet återfinns
här. 

The gunslinger

The gunslinger
Stephen King


Det är månader sedan jag började på den här boken. Jag har hört så mycket bra om den och var så övertygad när jag började om att det här skulle vara en bok som jag skulle tycka om. Trots detta har det bokstavligen tagit månader att läsa ut den, bitvis har det gått jättetrögt, jag har tappat tråden och försökt hitta en läsrytm, tänkt att det blir bättre sen. Det bästa i hela boken tyckte jag var efterordet där SK skriver om den kontext boken är skriven i. Då började ögonen äntligen flyga över sidorna.

Kanske var domänen alltför manlig? Med undantag för Lucky Luke har jag aldrig funnit något som helst intresse av revolvermän. Jag kunde aldrig identifiera mig med Roland. Jag lyckades aldrid hitta mening med vandringen över öknen. Jag hade svårt att pussla ihop de delar av mytologin som presenterades till en helhet. Mot slutet tände det till och jag började begripa hur Rolands värld kanske förhåller sig till vår. Men mest tyckte jag revolvermannen var transportsträckor.

Allt om trädgård

Allt om trädgård
Marie & Björn Hansson mfl


Varenda gång man börjar få hybris borde man försöka lära sig något nytt. Jag har blivit med trädgård och insett vilka stora kunskapsluckor jag har. Allt om trädgård är mitt sätt att försöka täppa till de värsta på ett strukturerat sätt och lära mig grunderna.

Allt om trädgård innehåller mycket om väl ej allt. (det faktum att man tar död på löken om man kliper av blasten till påskliljorna stod inte i boken). Jag blev nästan sugen på att sätta igång när jag läst boken. Jag förstår hur man kan tänka när man planterar trädgården. Jag fattar att det finns olika sorters jord. Jag vet var jag ska hitta lösningar på de vanligaste problemen. Jag har förstått att jag ska skratta mig lycklig för att jag har en uppvuxen trädgård och inte måste börja med allt från början. Men jag känner mig också osedvanligt klumpig och okunnig. Måste man lägga ribban så högt? Jag önskar att min bokhandel även haft trädgård för dummies. Jag skulle garanterat köpt den - med.