det är Lotta, förstås!

Ika 2.0 har skrivit ett par inlägg om Lotta (se här, här och här). Lotta-böckerna hörde till mina favoriter när jag var liten och jag hittade en handfull i "biblioteket". Jag tror jag identiferade mig med henne, och nu i efterhand funderar jag på varför. Enligt boken är Lotta:

"Inte en liten ljuv och förståndig flicka utan en slarvig, hoppsig, tanklös..."

Aldrig har jag råkat ut för så många missöden och missförstånd som Lotta! Det kanske var Lottas hårfärg (hur många brunetter finns i ungdomsböcker?) som gjorde att jag kände mig nära henne. Lotta har en förvånandsvärd förmåga att acceptera alla missöden utan att beklaga sig eller ge upp.

Inte mindre än 47 Lotta-böcker finns och "det är Lotta, förstås" är den första och när vi möter Lotta nu är hon tretton år. Boken är publicerad 1958 och det kostar 2 kronor och femtio öre att gå på bio. Lotta går i skolan på lördagar och får B i ordningsbetyg.

Det är kul att läsa och se böckerna med vuxen blick. Lockige Fridolf, som i mitt minne var minst sextio år, och uppfattas som gammal och tråkig, är i själva verket 33-36 år ungefär.

Boken är snabbläst - visserligen var badvattnet kallt när boken var utläst men inte så farligt. Boken är idyllisk på många sätt - det finns problem, visst, men de är övergående. Varje kapitel fungerar att läsa fristående och en hel del text känns "poänglös" - vi får mycket information som inte behövs för att föra historien vidare.


Läs Mias innehållsrika sida om Lotta-böckerna!

Kommentarer
Postat av: Maria

Min mamma har en lång rad med Lottaböcker, och jag läste ett par stycken för bara någon vecka sedan. De är rätt roliga. Men är Lockige Fridolf bara 33-36? Jag har precis som du tänkt mig honom som sextio. Haha.

Postat av: Johanna/bokidioten

jo, i en episod beskriver de lockige Fridof som tjugo år äldre - och eftersom de är 13 kan han ju inte vara mycket mer än 36, eller?

2007-08-05 @ 13:10:17
URL: http://www.bokidioten.blogg.se
Postat av: Pysseltanten

Roligt att se att du också läst mycket Lotta! Jag har hela serien ståendes i en hylla - och det är böcker som jag aldrig kommer att göra mig av med...
Förresten, jag länkade till din sida idag, från min blogg. Hoppas att det är ok. Du får gärna länka till mig!

2007-08-06 @ 19:30:44
URL: http://pysseltanten.blogspot.com/
Postat av: Johanna/bokidioten

Wow, hela serien... mitt yngre jag avundas dig enormt! Kul att du har länkat till mig! Jag har faktiskt länkat till dig från min B O K L Ä N K A R
SIDA (http://bokidioten.blogg.se/1183143927_bokbloggar_21.html). Din sida går jag in på nästan varje dag och tittar...

2007-08-06 @ 19:51:01
URL: http://www.bokidioten.blogg.se
Postat av: Pysseltanten

Hela serien: men det innebar att jag fick köpa de sista böckerna i sån ålder att jag var för gammal för Wahlströms röda ryggar och för ung för att kunna skylla på någon dotter... ;-)

2007-08-06 @ 22:28:06
URL: http://pysseltanten.blogspot.com/
Postat av: Charlotte

Det ultimata tecken på bortfall av hjärnfunktionerna hos småbarnsmamma: jag tog för givet att det handlade om Lotta på bråkmakargatan, läste texten slarvigt och inte förrän idag fick jag riktig rätsida på vad du menade =)

2007-08-09 @ 15:19:36
URL: http://www.ansgarssyskon.blogg.se
Postat av: Erika

Jag läste aldrig Lotta-böckerna som liten (90-talet), utan snarare Kitty och Tvillingarna, men jag har förstått att jag har missat något eftersom alla verkar talar sig varma om de här böckerna... Har precis lånat hem en samlingsvolym med tre böcker i, som en släkting eller liknande till Ester Ringnér-Lundgren nyligen donerade till biblioteket där jag jobbar, då författaren levde sina sista år inom kommunen (skandal att vi inte hade några böcker själva, men flickböcker har ju tyvärr alltid nedvärderats). Ser fram emot läsningen!

2007-08-14 @ 12:54:13
URL: http://bockermedmera.blogspot.com
Postat av: Johanna/bokidioten

Charlotte: jag skrattade högt åt din kommentar! Och började fundera på om den lilla Lotta (Astrids) kan växa upp att bli den lite större Lotta (Merrys). Värt att fundera på kanske?

2007-08-14 @ 21:01:35
URL: http://www.bokidioten.blogg.se
Postat av: Johanna/bokidioten

Erika: det är kanske så att Kitty "överlevt" bättre men jag föredrar alla gånger Lotta... riktig feel good litteratur för tonåringar!

2007-08-14 @ 21:02:49
URL: http://www.bokidioten.blogg.se
Postat av: Jimmykatharina

Hm... This is really fresh idea of the design of the site! I seldom met such in Internet... Good Work!

2010-05-06 @ 10:58:25
URL: http://jimmykatharina.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback