Fem reser till havet

Fem reser till havet

Enid Blyton


Fem-gänget reser till Cornwall för att bo hos en tant och äta upp sig. Georges pappas forskarkollega hade åkt dit smal som en skrika och kommit åter tjock som en gris och därför tar fem-gänget tåget dit. Väl där träffar de ett resande teatersällskap, ett stort hästhuvud spelar en nyckelroll och det finns smugglare. Upplagt för äventyr!


Den här boken är i en nyare upplaga än de andra jag läst. Istället för sjuttiotals-fotografierna av barn är det här ett åttiotals-inspirerad tecknad framsida på barnen som upplevs som betydligt äldre. Det är kul att se hur man anpassat omslaget efter tidsåldern om än dock inte innehållet.


image19image21image22

I ett
tidigare inlägg funderade jag över könsrollerna i fem-böckerna och en kommentar från Anna fick mig att fundera lite till . George vill vara pojke, och det accepteras. Hon behandlas därför annorlunda. Hon behöver inte vara pojke, eller bli pojke för att (oftast) behandlas som om hon vore det.  För att sätta begrepp på det: skiljer man på sex (biologiskt kön) och gender (socialt kön) skulle man kunna uttrycka det som att det är gender som är viktigt här, inte sex, trots att könsrollerna är stock-konservativa.

Kommentarer
Postat av: Charlotte

Intressant tanke. Gör dem mindre stereotypa på något sätt. Men tänk vad det gör för en bok att låta en enda karaktär bearbetas bara lite lite hårdare än att bara få ett namn och en bestämd personlighet. Genast mycket intressantare =)

Förresten har jag en utmaning åt dig - se min blogg.

Postat av: johanna/bokidioten

JO, och jag blir nyfiken på varför hon väljer att låta George bli mer människa men samtidigt hålla kvar vid de andra som stereotyper!

Utmaningen ligger på jäsning. Återkommer med ett svar!

2007-12-17 @ 08:34:22
Postat av: Charlotte

Han kanske bara orkade ha en komplex figur. Men i så fall är det ju synd att kalla dem för femgänget. Bättre att säga Georgie och hennes vänner - eller något sådant.

Utmaningen kan ju vinklas till att handla om böcker.

2007-12-18 @ 12:03:40
URL: http://www.ansgarssyskon.blogg.se
Postat av: Casdamerica

This is the coolest web site I have seen for ages, excellent work and content.

2009-04-16 @ 09:56:17
URL: http://www.casdamerica.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback