Skriet från vildmarken

Skriet från vildmarken
Jack London


Jag hittade den på macken härrom dagen. Jag har lyssnat på en del ljudböcker förrut och den här håller inte riktigt måttet. Rösten hos uppläsaren är forcerad och man har inte alls anpassat övergången mellan skivorna eller spåren. Det känns som om man byter CD-skiva mitt i ett stycke. Dessutom avslöjar man slutet redan på kartong-texten.

Bortsett från det här tekniska gnället: det var roligt att lyssna på en klassiker. Det här är en bok jag hört talas om många gånger och även om jag inte skulle gå så långt som att påstå att jag tycker om den (jag skulle inte läst ut den om jag haft den som bok) är jag glad att ha lyssnat igenom den.

Huvudpersonen är hunden Buck och hans utveckling - från snäll familjehund till aggressiv slädhund. Gång på gång glömmer jag att han bara är en hund - JL tillskriver Buck känslor och egenskaper som hundar inte har. Det får mig att fundera på om det verkligen är en hund han egentligen försöker beskriva, eller om det kanske är guldgrävarnas tillvaro. Läser vi karaktären Buck på det sättet får vi undersöka gränsen mellan vilde och civiliserad varelse. Under vilka (konstlade) omständigheter är vi civiliserade? Dras vi ständigt till det djuriska (se titeln)?  


Boken skrevs 1903. Vi får inblick i vad livet i norra Canada, i trakten kring Klondike, innebar. Vi kan också i boken dra på mungiporna av några av hans  karakatyrer till personskildringar exempelvis av den eldiga latinskan.

Kommentarer
Postat av: camilla

Jag har fingrat på den här många gånger på bibblan, men alltid tvekat. Just för att det är en hund som är huvudkaraktär. Nu får jag nog ändra mig, tror jag. Och ge boken ett försök. I pappersform då :)
Gillar du Londons böcker, så är "Kungen av Klondyke" ett annat tips. Oxå placerad i Klondyke, oxå med starka karaktärer, lite åt kariakatyrhållet, men med människor i huvudrollerna. Om starka och envisa Riktiga Karlar. Jag läste den första gången i tonåren och läste om den härom sommaren. Och i sommar behöver den nog läsas igen, känner jag. Efter "skriet från vildmarken" :)

Postat av: Johanna/bokidioten

tack för tipset! Jag ska skriva upp den på min att-läsa lista. Klondyke verkar ha verit ett märkvärdigt ställe.

2007-07-07 @ 17:54:56
URL: http://www.bokidioten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback