Gravidchock! Reporter erkänner

Gravidchock! Reporter erkänner
Belinda Olsson



Låt mig först säga att förlaget har valt fel framsida till den här boken. Här borde det varit en löpsedel och inte en gravid mage som får svara på frågor.

BO har skrivit en rolig bok om en trettioåring som är lågtifrån mogen att skaffa barn. Hon vägrar in i det längsta att inse det uppenbara. Och inte ens det uppenbara kan få henne att avstå från alkohol.
 
Agata jobbar på kvällspressen hon är sambo med Theo, en snygg, manlig och barnkär lågstadielärare som ständigt är den som baxar hem en berusad Agata från fester och som försöker förmå Agata att jobba lagom. Man skulle kunna säga att det är ombytta roller - här är det Agata som beter sig som (nidbilden av) en man.

När Agata blir gravid ställs tillvaron på sin spets. Hon tycker ju inte om barn. Eller småbarnsmammor. Eller att förlora i den stenhårda konkurrensen på jobbet. Ett par scener är dråpliga. Missa inte scenen där Agata spräcker sin klänning på ett oväntat sätt!

Agata är ingen sympatisk person. Å andra sidan har hon nog inte mycket till övers för mig heller. Riktigt skitjobbig är hon faktiskt ofta, och det är först när jag försöker "tänka tvärtom" som det här blir intressant. Varför stör jag mig så på Agatas beteende? Vad om det vore tvärtom? Skulle jag störa mig lika mycket om det var Theo som betedde sig på det sättet? Vad säger det om mina fördomar?

Indirekt lyfter boken ett par viktiga saker. Medan kvinnor har ett otal olika mallar att passa in i, är mamma-mallen så mycket mer begränsad. Det finns ett sätt _ ett normerande sätt - att bli mamma på, och de som inte gör så passar inte in. Som Agata till exempel. Agata ringer och försöker ändra tid för ultraljud när det krockar med ett superviktigt jobbmöte. Men så gör man inte. Som blivande mamma "ska" man välja barnet framför jobbet. Även om det handlar om en tidsbokning på landstinget ska man anpassa sig med en sorts implicit hänvisning att barnet ska komma först. Dialogen i den här scenen är mycket träffande.

Jag sträckläste boken men jag känner mig lurad på slutet. Hur blev egentligen Agatas förlossning??


P.S Gissa varför jag läser den här boken just nu?

Statsrådet och den utsträckta handen

Statsrådet och den utsträckta handen
Bo Balderson


Det här är BB när han (hon?) är som allra bäst! De politiska anekdoterna är fantastiska, Vilhelm är precis så knarrig som han ska vara och deckargåtan är helt OK och fastän jag hade en vag aning om upplösningen sedan en tidig läsning någon gång på nittiotalet, lyckades BB överraska mig i alla fall.

Detta är en statsrådet-bok att rekommendera! Jag ska inte avslöja intrigen, det är den för bra för, men jag skulle vilja säga att den docenten som figurerar i boken är en ovanligt ful fisk för att vara forskare. De flesta forskare är, trots bokens beskrivningar, mer hemula.

En konstbok för barn

En konstbok för barn
Hannah Glaumann & Patrik Steorn

Det här är en barnbok, men vilken barnbok! Jag är alldeles lyrisk! Jag gillar konst, utan att kunna så värst mycket. Jag kan en del om symboliken i renässans-måleri, för det intresserar mig, men min kunskap på området är mer som kunskapsöar. Någon gång skulle jag så gärna vilja läsa konstvetenskap.

Det här är en bok som får barn att SE konst på ett annat sätt. Författarna har utgått från 25 konstverk från nationalmuseum och moderna museet. De hjälper oss att se detaljerna i tavlan och bättre förstå vad konstnären har försökt få oss att se i tavlan. Någon tavla förstår jag inte alls, men andra stannar jag till länge, tittar på detaljer. En underbar bok!

bokbloggar 2.5

Bokbloggslistan 2.4 är uppdaterad. Ett par nya bloggar är inpetade, men framförallt är gamla bloggar bortpetade och flyttade bloggar omdirigerade.  De bloggar som inte varit verksamma sedan 15 februari är  borta från listan.

Som vanligt markerar jag mina favoriter med (*). Saknar du någon blogg vill jag gärna veta det så jag kan uppdatera! Jag uppdaterar listan kontinuerligt och nyupptäckta bloggar markerar jag också (NY).

Jag har undvikit kommersiella bloggar, bokhandlar och utländska bloggar. Vissa bioblioteksbloggar som jag fastnat för finns med.

Jag vill slå ett slag för söktjänsten  
Boksök




A
Alee's bokblogg
Alwidas grymma boktips
Amoroso
Angos bok och filmblogg
Annas och Hampus bokblogg
Annas bokhylla
annbookworm NY
Annikas litteraturblogg NY
Arianrhod (Maria)
Arinas bibliotek NY
Avantgardet NY

B
Babbelfisken (bibliotek - om barnböcker)
Barbabloggen (Håbo bibliotek)
Barnboksbloggen Carola NY
Barnböcker och spel (Ango)
Barnens polarbibliotek NY
bibliobuster (Anna-Stina)
bokar NY
* Bokbabbel (Magix)
Bokbloggen (Tobias, Peter, Magnus)
Bokbloggen NY
bok&film
bokfreak 
Bokblomma
bokbubbla NY
Bokhora Trots namnet...
bokgalleriet NY
bokgrottan (Mim)
bokinkastet
boklisa NY
bokloggen (boktokar)
bokmalen
bokmamman (Carola)
bokmania
Bokmoster även om tyska böcker
bokomaten
*bokskotten  (Robin)
boksnoken NY
*Boksoffan (Mathias)
boktimmen NY (Fia)
bokstollarna
 Boksynt (Älmhults bibliotek)
*bokstavligt talat (AnnCharlott)

Boktipset - ni na ni na ni nanna... NY
boktoka NY
*boktokig (Eva)
bookdiaries NY
bookhouse girl
bookpond NY (Anna-Lisa)
*Bookreflections (Belgarion) mycket deckare
bränt järn
Böcker hos Cissi NY
Böckermedmera (Erika)

C
Calliope
*Camillas boklåda
Camillas blogg
Caveat lector (Marianne)
Cornelia läser
Cosmoflower

D
Den döda zonen (Hieronymus)
Den sköna bloggen (Sandvikens folkbibliotek)
* Doras bokprat  - bibliotekarie 
Du är vad du läser (Hans)

E
Emmas boktips
En annan sida (Petra)
En bok (Kristina)
*En bok om dagen (pysseltanten)
En boktoks tankar (Sara)
en full bokhylla är en rikedom NY
En textmissbrukares bekännelser
*Ett hem utan böcker (Martina)
Ex libris (Cia)

F
Flaskposten
Frids bokrecensioner 
fröken Nina

G
*Gemen och verserad (Pi)
Gröna rummet
Gunnars deckare

H
* Hermia says
*hundöra (Jenny)
hyllan NY (Lotta)

I
Inbunden

J
jag är jag NY

K
Kamilla och Helene om böcker
Karnas barnlitteraturblogg NY
Katafonteolog
Kerstins krumelurer (Kerstin)
*Kitty Drew (om Kitty-böckerna)
*Klaras text
konsonantmylla (Mathias & Ika)
Krabba (Linda)

L
la bibliofille NY
Lazy's library
Lise skriver om livet 
Litteraturum
ljudboken
Lottas bokblogg
* Lyrans noblesser NY
läsa bör man
Läsdagboken
* läser och funderar  Ylva
Lästa böcker

M
Maria läser
Marias bibliotek
Marikas bokdagbok
min bokhylla (Malwa)
min bokblogg (Annika)
mina böcker
Moussa


N
Nittonde stolen 

O
Olofströms biblioteks bokblogg
*Ooofbok (Ann-Sofie)
Ord och inga visor (Jessica)

P
Peters bokblogg
pocketbloggen (Karin)
pocketpocketpocket (Mårten)

R
Rapport från en luttrad bibliotekarie NY
* Rubus Libri

S
Sagas bibliotek
Signe
*Spectatia
Subjektiva Olivia NY


T
* Tekoppen
Textappeal
the poor player (Camilla) tvåspråkig
the sensitive bookish type (Laura och Mary)
*Theresans
Therese bokblogg
Tinas läslust
Tolkat: böcker (Markus) 

U
*Utflykter i bokskogen (Jenny)


W
World of Malin


Skymningens nådatid

Skymningens nådatid
Vibeke Ohlsson

Jag gav upp i slutet av april

Jag gillar böcker om antikens Rom. Jättemycket. Jag har läst böckerna om Sabina flera gånger. Jag har till och med traskat omkring i Suburra och försökt förstå, få en känsla av den tiden, den verkligheten. Ändå lägger jag den här boken åt sidan. I alla fall för tillfället.

Det bärande temat i boken är romaren, uppkomlingen, lägerprefekten Gnaeus Ulpius Saio och hans självrannsaken inför hustrun Priscillas självmord, som, i alla fall i början av boken, tycks oförklarligt, som ett modets nyck.

Jag vet att
boktokig tycker om boken. Men för mig blev skildringen av självmordet för jobbigt. Det var ingen glädje att läsa och jag märkte att jag endast motvilligt tog upp boken: ett tag envisades jag, tänkte att självmordet måste försvinna ur fokus, men jag märkte aldrig att det gjorde det. 

Man skulle kunna tycka att det är modigt att skriva på ett så avväpnande sätt om ett självmord. För mig blev det tvärtom, och jag kände mig illa till mots av att VO valt just ett självmord som navet i boken.
 
Jag vet inte om boken har någon relation till böckerna om Sabina? Någon som vet? 

Cherry Ames, några böcker till

Cherry Ames på Hiltonsjukhuset
Cherry Ames, distriktsköterska
Cherry Ames i England

Helen Wells

Nu är det ju ett par veckor sedan jag läste ut böckerna och skam till säges så har de inte landat i långtidsminnet, med undantag av ett par små glimtar.

Jag irriterar mig på att inte HW kan hänvisa tillbaka till tidigare situationer Cherry Ames har varit i när det har bäring på berättelsen. I Cherry Ames i England borde det finnas anledning att i förbigående nämna CA tidigare ENglandsvistelse under andra världskriget i
Cherry Ames vid flyget. Och i den situation CA hamnar i som distriktsköterska på landet borde hon ha haft nytta dels av sin tid som distriktssköterska i New York för att inte tala om sina erfarenheter som ödemarkssjuksköterska? Det är som om CA aldrig blir erfaren. Hon börjar om från ruta ett i varje bok. Inklusive med en ny pojkvän som hålls på det romantiska stadiet. Varför får hon inte utvecklas?

En annan kul detalj i Cherry Ames, distriktsköterska är att någon ahr börjat göra medicin av ett stånd ginseng. Ginseng ses som en patentmedicin som förleder lokalbefolkningen, och som läsare får man en klar känsla av att CA gör världen en tjänst när hon drar upp hela det stora stora beståndet. Jag undrar vad det skulle vara värt idag?

specialbokhandlar

Har ni lagt märke till specialbokhandlarna på Internet? Jag brukar tänka att internetbokhandlar i all ära, men jag hittar sällan det jag inte letar efter. Där är fysiska bokhandlar oslagbara. Men den sista tiden har jag lagt märke till specialbokhandlarna och funderat på dem som nisch. 


Barnbokhandeln i Uppsala har en välsorterad virtuell barnbokhandel. Som alla som någon gång letat barnböcker vet är sortimentet  - även i stora bokhandlar - dåligt. Det går inte att leta efter något speciellt. Den här internet-bokhandeln fyller för behov för mig som kompliment till barnbokklubben.

Även antikvariat.net  fyller en viktig funktion. (Blanda inte ihop antikvariat.net med antikvariat .nu som har en helt annan prisbild!)  Det har jag märkt inte minst nu när jag letar efter speciella böcker som inte längre ges ut. En sökning på Merri Vik gav mig exempelvis 39 träffar och nu vet jag att prisbilden på antikvarat på Lotta-böcker ligger rmellan 30 och 115 kronor.

Jenny Diski skriver om en bokhandel som bara har böcker under tvåhundra sidor. Även om JD förfasar sig av kulturella skäl hamnar mina tankar främst hos de ekonomiska - hur många är så intresserade av korta böcker att man söker sig till en sådan bokhandel?

Jag snubblade över dixikon härom dagen och blev imponerad. Även om utbudet är smalt får det mig att känna att jag vill läsa alla de där italienska böckerna som jag är för slö för att beställa efter från Italien. Man har ett system med proffs-utväljare som jag blir mycket imponerad av. Om man inte väljer att beställa från utlandet finns det inte heller någon direkt konkurrens.

Den sista jag vill nämna är min favorit. Agnes i Lund har litteratur efter land. Tanken är att om man åker till Rom kanske man vill ha med sig reseskildring, guidebok och kanske en deckare - och på Agnes i Lund kan man få alltsammans! Den har en snygg design som får mig att känna som om jag kikar runt i en bokhandel - till skillnad från exempelvis adlibris eller barnbokhandeln som känns som datagenererade söklistor. Jag tycker att det är en underbar idé, även om jag känner att det borde vara så mycket mer på siten.

Problemet med de här specialbokhandlarna är ju att de - förståss - har svårt att hålla samma låga priser som de stora nätjättarna. Och vad är det som hindrar att man kollar upp Agnes i Lund för inspiration och sen knappar sig iväg till billigaste leverantör och köper boken där? Och hur, tänker jag, ska man se till att de här fina nisch-bokhandlarna överlever även på nätet?


Kärlek, mat & missöden

Kärlek, mat & missöden
Anthony Capella


Den här boken är så... dålig men samtidigt har den något speciellt som gör att det är svårt att lägga den ifrån sig.

Boken utspelar sig kring ett fåtal tjugoåringar i Rom. En vacker blond, intelligent och trevlig amerikanska vid namn Laura, en väldigt italienskt påflugen och uppvaktande italiensk kypare vid namn Tomaso och hans blyga, godhjärtande och Tomasos otroligt begåvade kock- room mate Bruno.

Tomaso uppvaktar Laura för att få henne i säng och inser snabbt att maten är vägen till hennes hjärta. Det är Bruno som får laga maten, men Tomaso tar åt sig äran. Som väntat leder detta till förvecklingar. Inte minst när Bruno förälskar sig i Laura.

Boken är full av plattityder. Lite extra kritisk är jag såklart eftersom jag har bott i Rom och kan känna ett stygn av avundsjuka när andra uttalar sig tvärsäkert om livet där - framförallt när jag tycker att de har fel. Inte farao dricker man cappuccino bara på morgonen?! Det är väl caffe latte som man enbart dricker på morgonen? Jag stör mig med andra ord på mycket av Rom-skildringen.

Jag sträckläste den här boken och det har ingenting att göra med kärlekshistorien. Men maten! AC kan beskriva mat så att man bara längtar efter riktig italiensk mat! Ibland när jag läste boken fick jag ställa mig och laga till en enklare anti-pasto bara för jag blev så oerhört sugen. Här finns bokens stora fördel: matbeskrivningarna. Här har vi ett
nästintill outnyttjat koncept och jag lovar, kan man skriva så jag stiger upp och lagar mat efter klockan nio på kvällen, då finns det något där.

Under skinnet

Under skinnet
Michael Faber


Den här boken hade alla förutsättningar att bli bra, men når inte fram. Jag tänker medan jag läser att jag önskar att en skickligare skribent hade fått idén, hur hade inte den här boken sett ut om
Kazuo Ishiguro skrivit den? Huvudpersonen, Isserley, kör omkring hela dagarna och tar upp liftare med rätt utseende. Det är de kraftiga, de muskulösa, hon väljer. Efter ett tag förstår vi att detta inte står rätt till - på flera olika sätt. Jag ska inte avslöja bokens "hemlighet" - även om jag kom på det inom tio sidor - men koncentrera mig på huvudkaraktären Isserley.

Vi förstår genom boken att Isserley är en underlig kvinna. Inte bara att hon är kort och.... ja... välutrustad, hon stöter också bort dem som försöker närma sig henne. Medvetet skapar hon ett liv där hennes enda sociala kontakt är med de liftare hon tar upp. Det går så långt att hon lever på bröd för att kunna komma till matsalen när ingen annan är där. Vi får antydningar genom berättelsen om varför hon hamnat där hon hamnat, och hur hon fungerar, men egentligen aldrig några svar - jag blev plötsligt nyfiken på personen, fastän jag egentligen inte hunnit lära känna henne.

Ett annat genomgående tema är att MF får oss att se på vår egen planet med nya ögon. Vad fantastiskt det är att det finns ren luft! Och stora rena hav! På ett mycket snyggt sätt får han i alla fall mig att se det för givet tagna ånyo.

Skippa den här boken! Uppriktigt sagt håller den inte riktigt måttet. Även om historien skulle kunnat vara riktigt bra.

The secret house of death

The secret house of death
Ruth Rendell

Detta är en tidig RR - den kom ut 1968, i en tid som känns avlägsen. Susan, 26 år, skild sedan ett år, bor med sin sexåring i ett radhus och håller sig för sig själv. Mot sin vilja blir hon indragen i grannhusets otrohetsdrama, och blir också den som upptäcker dubbelmordet det leder till. 

Jag känner igen RRs stil i det hon skriver, men hon är långt ifrån så driven som hon blir senare. Porträttet av Susan är intressant, men mest intressant är ändå tidsskildringen. Boken utspelar sig 1967. Susan, som är frånskild, lever på det underhåll hon får från sin föredetta make och skriver rent manuskript. Hon håller sig med städerska. När RR ska skildra att en kvinna är lättfotad låter hon en man uttrycka sin skepsis mot kvinnor med front-gylf. Och för att beskriva ett nyligt övergivet hem beskriver hon att det är välstädat men med ett två dagars dammlager på ytorna. Två dagar! Skulle jag ens kunna märka det?

Fem på nya äventyr

Fem på nya äventyr
Enid Blyton


Det här är den andra fem-boken i ordningen, och det märks att EB ännu inte har hittat den form som resten av fem-böckerna är stöpta i. Det gör den här boken till en positiv läsupplevelse, med mer karaktärsskildringar och en intressantare dynamik mellan personerna.

I de andra femböckerna jag läst har jag inte tvekat om att det är alla fem som är huvudpersoner, även om man han ana sig till ett utförligare personporträtt av George. Här är det ingen tvekan om att George är huvudperson.

George kommer redan från början på kant med den informator som hennes far anställt över jullovet. De andra delar inte hennes aversion, och hon känner sig ensam. Det är uppenbart att de tre syskonen tycker att George är lite konstig, och jag får ingen känsla av att de utgör ett fem-gäng.

Historien är spännande och fräsch - det känns som om EB själv tycker det är kul att få berätta historien för oss. Tänk om EB kunnat hålla samma klass rakt igenom hela serien!

Vilken pocketbok är jag?

Theresans tipsade om en kul feature hos siten pocket och bok. Om man uppger skostorlek, favoritmusiker och favoritland plockar pocketoraklet fram en rekommendation på en pocket till en som sedan skickas som e-post.

Theresan uppger inte i sitt inlägg vilka tre svar hon uppgivit, men fått rekommendationen att läsa Naiv Super av Erlend Loe.

Jag uppgav 39, Springsteen och Italien och fick tillbaka rekommendationen  En sorts kärlek av Kluun. Och tänka sig. En bok jag varken läst eller hört talas om! Någon som läst den och kan säga om det är en vettig rekommendation?

P.S Naturligtvis är jag nyfiken på om jag fått samma rekommendation med skostorlek 35. Någon annan som testat?


Catilina's riddle

Catilina's riddle
Steven Saylor


Jag gillar SS och hans serie Roma sub rosa (i den här boken får vi också veta varför serien heter så). Vi får följa Gordianus the Finder, en sorts antikens privatdetektiv - detektiv i en tid med en stat men utan polis! Jag har tidigare läst
romarblod och Hades käftar. Gordianus har fått ett lantgods i arv från en god vän och kommer, genom att Cicero hjälper honom försvara sin rätt till arvet, att stå i tacksamhetsskuld. Denna tacksamhetsskuld utnyttjar Cicero när valet till konsul i Rom närmar sig. Högst motvilligt blir Gordianus och hans familj aktörer i ett smutsligt politiskt spel.

Den historiska personen Catilina är intressant - läs bara vad Alf Henriksson skriver om honom i antikens historier! Kontrastera sedan med vad Göran Hägg lyfter upp om honom i sin bok om retorik.

Det bästa med SS är hans levande beskrivning av antiken: jag känner mig hemma och förstår varför saker fungerar som de gör. När Eco med familj går på badhus tänker jag på vad Maud Webster skriver om de inrättningarna.

Detta är ingen page-turner. Jag hade den liggande och slalomläste ett bra tag innan den var klar. Jag tror att SS använder mer ord än vad han egentligen behöver och skulle behöva fokusera. Detta är ett farligt förslag, för det måste göras på ett sådant sätt att autenciteten inte kommer i kläm. Och jag har redan börjat på nästa bok i serien...



Böckerna i serien roma sub rosa i kronologisk (historisk) ordning

ROMAN BLOOD (roman)

THE HOUSE OF THE VESTALS (novellsamling)

A GLADIATOR DIES ONLY ONCE (novellsamling)

ARMS OF NEMESIS (Hades käftar) (roman)

CATILINA'S RIDDLE (roman)

THE VENUS THROW (roman)

A MURDER ON THE APPIAN WAY (roman)

RUBICON (roman)

LAST SEEN IN MASSILIA (roman)

A MIST OF PROPHECIES (roman)

THE JUDGMENT OF CAESAR (roman)


Arma Lotta

Arma Lotta
Merri Vik


Detta är en av de tidigare Lotta-böckerna och det känns skönt och tryggt, välbekant, att läsa den - trots att jag, mig veterligen, inte har läst den tidigare.

Boken utspelar sig under ett par veckor i april-maj och den viktigaste händelsen är att Paul ska ta studenten och att Lotta hemskt gärna vill ha sällskap till Pauls studentskiva, helst av Giggi.

Ett par saker slog mig när jag läste boken. För det första blev jag häpen nör Lockige Fridolf plötsligt fyller femtio i den här boken. I en tidigare bok -
det är Lotta förståss - får vi veta att han är tjugo år äldre än flickorna. Och det rimmar ganska illa nu...

En annan sak som slog mig är att Lotta ännu inte verkar vara en skrivande människa. I de senare böckerna som ajg läst sist är skrivandet och förhållandet till skrivandet stort. I den här boken görs ett ganska stort nummer av att varken hon eller Giggi har skrivit dagbok någongång och i samband med det skulle väl Lottas andra reflektioner kring skrivande kommit in?

Jag kan bli lite less på titlarna i Lotta-serien. Jag vet oftast inte på titeln om jag har läst boken eller inte, utan det är framsidan som får mig att minnas. Varför döps tillexempel den här boken till arma Lotta? Jag tror att böckerna skulle ha vunnit på en annan namngivningsprincip.

Ture Sventon i öknen/ i Paris

Ture Sventon i öknen
Ture Sventon i Paris
Åke Holmberg

Mina sista Sventon på lager och det kanske är bra, jag tror jag njuter mer av hans prosa om jag snålar med den.

Den här boken läser jag parallellt med Stephen Kings bok "On Writing", jämför, tillämpar. 

ÅH är rolig, fyndig. Bara detta att döpa sina (franska) huvudpersoner efter kända franska ord (tex Camembert) gör det kul. Ett gemensamt drag i hans böcker som jag tycker mig ana är att han plockar in två barn - en pojke ch en flicka - i historien. Ett utmärkt sätt att identifiera sig på, eftersom det ju är barnböcker. Att mysterierna i sig ofta är ointressanta - ja, ni vet ju att jag sedan länge har slutat läsa deckare för att veta vem som gjorde det.

Liten lista

Jag har sett den här listan poppa upp än här, än där. Nu föll jag för frestelsen att svara på frågor om mitt eget bokläsande.


1.Vilken bok läste du senast?

Jag har idag läst ut Kärlek mat och missöden. En riktig lättviktare, men med många poänger, inte minst Rom-skildringar och matskildringar som får mig att fantisera vilt och till och med köpa en svindyr olivolja idag.


2. Vilken bok ska du börja på härnäst?

Jag funderar på om jag är mogen för en Ruth Rendall? Hon är otäck, men bra. Jag har ju en del på gång, förståss, främst the Venus Throw av Steven Sayer, och Hemingways samlade noveller, men jag känner mig sugen på något annat.


3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

För ett år sedan konstaterade jag att dryga 40 procent var kvinnor. Jag har slutat bry mig faktiskt - så länge så många kvinnor väljer manliga huvudpersoner (vågar inte ge mig in på diskussionen manliga - kvinnliga teman) betyder det mindre för mig.


4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?

Ja, och nej. Slutet brukar bli lite nerräkning, får väl erkänna det. Varesig boken är bra eller dålig. Jag önskar att jag blev av med den ovanan, men...


5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa?
Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?

Just nu går jag nästan enbart på vad som finns oläst i bokhyllan. Annars är främsta inspirationen andra bloggare. Jag har gått på betydligt mindre nitar sedan jag började välja så. Sen har jag ju favoritförfattare som jag läser allt av, förståss.


6. När blir en bok för lång?

Jag har lånat Atlas Shrugged av en kompis och den är definitivt för lång. Längden i sig gör mig utmattad. Jag brukar inte vara så känslig för längd, eftersom jag är snabbläsare. Däremot börjar jag nu bli kritisk till varför en författare väljer att göra en bok lång eller kort - är det massa utfyllnad, skulle h*n kunna säga det bättre?


7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?

Jag läser helst på engelska om det är orginalspråket. Vissa författare går bara inte - Conan Doyle var ingen njutning, till exempel. Andra böcker tror jag faktiskt inte jag skulle tagit mig igenom på engelska - jag skulle nog tröttnat. Men oftast är jag beredd att betala ett par tior till för att få läsa på orginalspråket.


8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?

Jag har försökt sälja in stockholmssägner men utan egentlig framgång. Samma sak med lycka till. Tärningsspelaren försökte jag också med, men jag tror inte att någon nappade. Den bok som jag främst lobbat för, och som jag också fått många att läsa, är den hemliga historien. Den borde alla testa och se om de gillar.


9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?

Ja, nu har jag lärt mig det! Känner jag att den tar emot tar jag nästa bok i min slalomläsning och när boken legat till sig ett tag på nattygsbordet sätter jag ner den. Någon annan gång passar den mig kanske bättre.


10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?

Det finns mycket deckare från min deckarperiod. Det finns faktiskt ingen fantasy alls. Och facklitteratur får bo på jobbet.


On writing

On writing
Stephen King

Den här boken har jag bläddrat i ett par gånger, men aldrig riktigt kommit igång med. Nu hade jag bestämt mig. För vem annars än SK borde kunna skriva en bra bok om att skriva? Indirekt har han ju gjort det massor med gånger. Hur många böcker har han inte skrivit som har en författare i huvudrollen? Dessutom har han ju faktiskt undervisat i creative writing.

Som tonåring läste jag dödsdansen, om skräckgenren, som gjorde stort intryck på mig. En sak i synnerhet gjorde intryck på mig, och det är hur man ska få läsaren att bli verkligt rädd för monstret. Genom att antyda monstret, inte visa det, lämnar man det till läsarens fantasi. Så fort vi får veta att monstret är tio meter högt kan läsaren börja vänja sig, tänka "åh, det är bara tio meter högt. Vad mycket läskare det skulle vara om det var tjugo!" I min vardag har jag översatt SKs bild av monstret. Så fort man beskriver ett monster slutar det vara ett monster. Så när jag har något jag gruvar mig för, är rädd för att ta itu med, skriver jag en "monster-lista". Och vips, genom att skriva ner monstret, se att det bara är tio meter högt, betvingar jag det också.

Som synes hade jag höga förväntningar på boken, och tyvärr infriades de inte. Boken är egentligen tre-delad. Första delen består av en SK-memoar i korthet. Del två handlar om språk, eller rättare skrivprocessen (han använder sig av en metafor, verktygslådan och framförallt trycker han mycket på hur man (=SK) skriver, och betydelsen att arbeta om andra versionen, andra utkastet, efter vissa speciella principer. Del tre handlar om SKs process att åter börja skriva efter den svåra trafikolycka han var med om.

Det märks i boken att den var svår att skriva. Att det var en bok SK var angelägen om att skriva. Hade boken kunnat utesluta del ett och tre och del två hade varit mer arbetat, hade den kunnat vara bra. Men som det ser ut nu rekommenderar jag att man plockar upp
Göran Hägg istället.

Nästan klar med min Balderson-samling!

Nu är jag nästan klar med min Balderson-samling! Får jag bara tag på Statsrådet i tiden har jag en komplett samling: olika upplagor och utformningar, några häftade, några i pocket, en handfull med skyddsomslag. Det är en del av charmen, tycker jag, att de är lästa, slitna och ...genuina. Inte bara står där och ser snygga ut, alltså.

Nu saknar jag 14 Lotta-böcker, 5 fem-böcker, fyra Ture Sventon,  tio Cherry Ames och nio Spöket-böcker.

böcker jag äger

Bo Baldersson
  • Statsrådet och döden, (1968)
  • Harpsundsmordet, (1969)
  • Statsrådets fall, (1971)
  • Statsrådets verk, (1973)
  • Mord, herr talman, (1975)
  • Statsrådet sitter kvar, (1978)
  • Statsrådet i tiden, (1980)
  • Partiledarn avgår med döden, (1982)
  • Statsrådet och den utsträckta handen, (1983)
  • Statsrådets klipp, (1986)
  • Statsrådet klarar krisen, (1990)

  • Merri Vik

    • Det är Lotta, förstås!
    • Ja, se Lotta!
    • Lotta är sig lik
    • Skärp dig, Lotta!
    • Lotta slår till
    • Fara på taket, Lotta!
    • Vilken skiva, Lotta!
    • Skriv upp det, Lotta!
    • Rena snurren, Lotta!
    • Se dig för, Lotta! Har ett extra exemplar!
    • Bra gissat, Lotta!
    • Platt fall, Lotta!
    • Rena mörkret, Lotta!
    • Hejda dej, Lotta!
    • Full fart, Lotta!
    • Arma Lotta!
    • Vilken fullträff, Lotta!
    • Håll masken, Lotta!
    • Lotta i topp
    • Var glad, Lotta!
    • Vilken vals, Lotta!
    • Festligt, Lotta!
    • Vilken tur, Lotta!
    • Alla tiders Lotta
    • Rena karusellen, Lotta!
    • Ge aldrig upp, Lotta! Har ett extra exemplar!
    • Mitt i prick, Lotta!
    • Lotta går till sjöss Har ett extra exemplar!
    • Det spökar, Lotta! Har ett extra exemplar!
    • Lotta går till väders
    • Heja Lotta! Har ett extra exemplar!
    • Toppen, Lotta!
    • Fyndigt, Lotta! <------------------------------ Lotta tar studenten ------------------------------>
    • Full rulle, Lotta!
    • Rena cirkusen, Lotta!
    • Rakt i plurret, Lotta!
    • En ros åt Lotta Har ett extra exemplar!
    • Kära Lotta  Har ett extra exemplar!
    • Alltid Lotta
    • Lycka till, Lotta <------------------------------ Lotta gifter sig ------------------------------>
    • Då kör vi då, Lotta
    • Läsning för Lotta
    • Glad sommar, Lotta
    • Visst är det konstigt, Lotta Har ett extra exemplar!
    • Det ordnar sig Lotta
    • Helt otroligt, Lotta!
    • Liselott, Lottas dotter
    Enid Blyton Åke Holmberg
  • Ture Sventon, privatdetektiv (1948)
  • Ture Sventon i öknen (1949)
  • Ture Sventon i London (1950)
  • Ture Sventon i Paris (1953)
  • Ture Sventon i Stockholm (1954)
  • Ture Sventon och Isabella (1955)
  • Ture Sventon i spökhuset (1965)
  • Ture Sventon i varuhuset (1968)
  • Ture Sventon i Venedig (1973)

  • Helen Wells/Julie Tatham

    • Cherry Ames--sköterskeelev
    • Cherry Ames - sjuksköterska
    • Cherry Ames i fält
    • Cherry Ames--översköterska
    • Cherry Ames vid flyget
    • Syster Cherry kommer hem
    • Cherry Ames--privatsköterska
    • Syster Cherry i New York
    • Cherry Ames--sköterska ombord
    • Cherry Ames på barnsjukhuset
    • Cherry Ames--nattsköterska
    • Cherry Ames--skolsköterska
    • Cherry Ames--sköterska på varuhus
    • Cherry Ames--ödemarkssköterska
    • Cherry Ames--polikliniksköterska
    • Cherry Ames i Vilda Västern
    • Cherry Ames--sköterska på vilohem
    • Cherry Ames--mottagningssköterska
    • Cherry Ames--sköterska på sommarläger
    • Cherry Ames på Hilton-sjukhuset
    • Syster Cherry i Kanada
    • Cherry Ames, distriktssköterska
    • Syster Cherry i England

    Thea Oljelund (ny samling inledd 080306) 

    • Spöket på Losjö
    • Spöket tappar huvudet
    • Spöket ser i syne
    • Spöket spökar ut sig
    • Spöket får spader
    • Spöket blir varulv
    • Spöket får pippi
    • Spöket sätter sprutt
    • Spöket får en chock
    • Spöket spelar vampyr
    • Spöket får guldfeber
    • Spöket tänder till
    • Spöket som jätteråtta
    • Spöket går igen
    • Spöket gräver ner sig

    Mary, Lou och spindelns nät

    Mary, Lou och spindelns nät
    Carolyn Keene


    När jag var liten gillade jag inte Kitty.
    Mary och Lou däremot! Ett fåtal böcker från den tiden har överlevt, även om just den här nått mig via hjärta till hjärta.

    Mary och Lou är tvillingar. Mary är tekniskt lagd. De bor på Starhurst internatskola i närveten av kapten Ned Dana och faster Harriet.

    Boken är faktiskt otroligt dålig! (Vilket med säkerhet inte kommer att hindra mig från att läsa fler, förståss!) Jag har faktiskt inte mycket att säga till den tolvåriga Johannas försvar. Språket är platt och karaktärerna - alla karaktärer - är otroligt enkla. Det finns onda och goda människor och redan första gången vi träffar på dem, i första meningen, vet vi vem som är ond och vem som är god. Om någon talar gällt, kastar en elak blick, säger något irriterat, behöver vi inte fundera på vilken sida de är. Inte heller behöver vi grunna på varför människor är som de är.

    Till sist, en tanke kring huvudpersonerna: Mary och Lou är  16 år och kör bil, får vi veta halvvägs genom boken. Det stör mig lite för i mitt huvud är de 13-14: de är inte intresserade av mode eller killar eller något sådant vi gärna förknippar med tonåren.

    Ja, jag vet att jag inte är målgrupp. Och kanske just därför blev detta en intressant utflykt in i en annan typ av litteratur.

    Nej, jag har inte slutat läsa

    Jag läser lika mycket som förrut - men vårtröttheten har slagit till. Högen med obloggade böcker är hög - och växande.