statsrådet klarar krisen

Statsrådet klarar krisen
Bo Balderson


*SPOILERVARNING*

Antingen har jag överdoserat Balderson ett tag (inte alltför osannolikt), tröttnat på denna typ av litteratur eller så har böckerna helt enkelt chanserat. Jag gick till och med så långt att jag bläddrade tjockt de sista femtio sidorna i boken. Den politiska satiren är nästan borta. Karaktären Persson har mycket suddigare konturer. Och jag har en känsla av att till och med BB egentligen har tröttnat på idén. 

BB använder lite andra grepp än tidigare. Instucket i texten är ett kursivt utdrag ur en annan text. Han låter slutet vara öppet eller tvetydligt på ett sätt som jag inte sett i de tidigare. Samtidigt är det så mycket man sett förut i uppbyggnaden: det bufflige otrevliga mordoffret, det stänga huset där någon måste vara mördaren, de grepp statsrådet tar till för att förmå Persson att följa med på mordintervjuerna. Samtalsterapeuten som ger en skratt-spegel åt oss för att betrakta karaktärerna statsrådet och Persson.

Usch! Nu vill jag läsa något RIKTIGT bra!

bokfemman: filmer

Denna veckas boktema hade jag inte förutsett. Vadå filmer och böcker? Kan det finnas ett positivt samband dem emellan? Precis som så många andra har jag en antingen bok eller film-inställning. Snälla *Malin* skickade med en länk och när jag satt och gick igenom listan insåg jag, för det första, att det faktiskt kan bli helt OK filmer och, för det andra, att många filmer jag sett egentligen är baserade på böcker. 
 

Den här gången nöjer jag mig inte med en lista, utan det blir inte mindre än fyra listor om böcker och film från bokidioten den här veckan:

Bra filmatiseringar där jag inte läst boken
American Psycho.
Stark och snygg film med ett klart bildspråk. Säger någon psykopat tänker jag på huvudpersonen här. Jag skulle aldrig vilja läsa boken av rädsla för att den skulle förstöra mitt intryck av filmen. 
The aviator. Jag trodde inte att jag skulle beröras så djupt av den. Vilken fantastisk människa! Och att psykisk hälsa och genialitet kan vara så intimt förknippade. DiCaprio gör en fantastisk tolkning. Jag visste inte ens att det var en bok från början.
A clock-work orange. Den bara måste ses! En film som verkligen gjort intryck.
Iris. Efter den här blev jag nyfiken på Iris Murdochs författarskap. Och demens har fått ett ansikte. Hon verkar ha varit en fantastisk person, och porträttet berör.
S/Y glädjen. En hemsk film som berörde mig innan jag fick barn och nu skulle jag aldrig vilja se om den. Bilderna från filmen lever sig kvar.

Bra filmatisering och bra bok.
Djurkyrkogården. Boken var otäck, filmen likaså.
The shining. Boken var otäck, filmen likaså. Bilderna lever i mig och jag har delvis olika upplevelse av bok och film. De kompletterar varandra. Jag kan inte gå i långa korridorer utan att tänka på galna författare och på Overlook.
Shipping news. Bok och film är olika och ajg får ut olika saker från dem. Boken är mer en skröna, känslor, medan filmen för mig är mer miljöer. Det är nog dax att läsa om den igen, känner jag!
Rumble fish. Jag är ju SE HInton-fan och har sett filmen flera gånger, läst boken än fler. De är olika, men ajg njuter av båda versioner
Ronja Rövardotter. Jag läste boken innan jag såg filmen och har två olika uppsättningar bilder till boken. Det är sällan man älskar en bok och ändå uppskattar filmen, men här var det definitivt så. 

Böcker som aldrig, aldrig borde blivit filmatiserade
liftarens guide.
Filmen blev bara inte bra. Och så grymt att Adams slösade så mycket av sin kreativitet på att få den filmad.
Kapten corellis mandolin. Filmen gör om en mångbottnad bok med humor och allvar till en romantisk krigshistoria. Fy och usch.
Fröken Smillas känsla för snö. Hur kunde man? Jag ryser bara jag tänker på det.
Striptease. Se de två ovanstående. Striptease som bok handlar inte om sex. Det gör filmen.
Pippi. Det är sorgligt att se PIppi förvanskad och utslätad på det här sättet. Ibland blir det bara fel. 

Filmer som jag tror snart blir filmatiserade
Patient 67. En typisk bio-thriller som är filmiskt uppbyggd.
This book will save your life. När jag läste den nästan såg jag filmen i huvudet. Tror den kommer att bli bra, dessutom.
Tidsresenärens hustru Den här boken är för bra för att inte bli film, helt enkelt.
The kite runner Jag tror att den kommer att filmas och ajg vill absolut inte se en sådan filmatisering. Den kan bara inte bli bättre än boken!
 Amberville - eller vad tror ni? Det är en wildcard.


Språk och handling

Delvis inspirerad, men åtminstone aktualiserad av *Malins* bokfemma resonerar Belgarion kring två begrepp: språk och handling. Med utgångspunkt från dessa två begrepp skapar han fem kategorier:

1. "Det ultimata", där språk och handling är optimalt.
2. "Handling före språk", där det är bokens handling som utgör fundamentet och där språket många gånger är taffligt och ovårdat.
3. "Språk före handling", där språket är det tongivande men där handlingen bara blir en bisak
4. "Varken eller", som narturligtvis är en bok som både är mördande tråkig och där språket är horribelt.
5. "Mitt val", ligger naturligtvis nära "Det ultimata".

 

BRA


SPRÅK

DÅLIGT

BRA

(1) flyga drake(2) the brief history of the dead(3) Tandooriälgen

                  HANDLING

(4) hills like white elephants
(5) Lotta-böckerna
(6)

DÅLIG

(7)
(8) Fågelbovägen 32
(9) Bibeln på 100 minuter

Jag har tänkt i lite liknande banor och skulle välja beskriva det som i figuren ovan. Det finns böcker med bra språk, dåligt språk och språk som inte är utpräglat bra eller dåligt. På motsvarande sätt finns det böcker med bra handling, dålig handling och handling som inte utmärker sig vare sig som bra eller dålig.

För mig skulle exempelvis Ernest Hemingway: hills like white elephants ligga i kategori bra språk, ordinär handling (4). Zac O'Yeah: Tandooriälgen å andra sidan, ligger som dåligt språk, bra handling (3). De allra flesta böcker ligger i (5).

Men passar alla böcker in där? Finns det böcker som jag uppskattat eller läst klart där jag efteråt måste tillstå att de hamnar under kategorin "Varken eller"? Förvisso. Det är böcker som har andra kvalitéer: en bra stämning, eler bra karaktärer, bra miljö eller helt enkelt en bra idé. Lotta-böckerna är i min kategorisering (5), men tillhör ändå mina favoriter. Det intressanta är att man kan tycka om språk men inte handling. Och tvärtom. Men det ska mycket till att läsa ut en bok där man inte kommer överrens med berättarrösten.

You make my day blog-award

image26


Med det här inlägget vill jag först och främst tacka för de tre blog-awards jag fått: tack
Maria, tack Anna och tack Carola! Ni ska veta att de verkligen värmer!

Nu vill även jag dela ut  blog-awards! I år delar jag ut dem två kategorier: bokbloggar och övriga bloggar.


Övriga bloggar
1. Mottagningen. En läkare skriver ibland små betraktelser från sin vardag som läkare. Han skriver inkännande, självkritiskt och framförallt ordkargt. I få ord förmedlar han hela situationer. Jag har aldrig ens kommenterat men tittar in varje dag i förhoppningen att det har kommit ett nytt inlägg.
2. Hej jag är schizo. Den här bloggen har jag följt länge, hittade den av en slump. En tjej i Göteborg som skriver vardagligt om hur det är att leva med schizofreni. Hon skriver avdramatiserat och jag går in då och då och kollar hur det går för henne. Eftersom hon skriver på Expressen och jag inte är medlem har jag aldrig kunnat kommentera.
3. Ansgars mamma. Jag går in varje dag för att se om det har hänt något nytt i tre/fyra-barnsfamiljen. Ofta skriver Ansgars mamma fina betraktelser och får mig att se verkligheten lite annorlunda.


Bokbloggar
1. Gemen och verserad. Pi får den här för  ett bra och drastiskt språkbruk. Det kvittar vad Pi skriver om, det roliga är hur hon skriver om det.
2. Camillas boklåda. Camilla och jag har liknande boksmak och jag får ofta bra uppslag via henne. Hon är också bra på att då och då skriva analyser av böcker som får mig att tänka till.
3. World of Malin. Bokbloggarnas sanna entreprenör - *Malin* får en award för en bra idé och samlande koncept: bokfemman asom hon genomdriver med stor uthållighet.


Give the award to up to 10 people whose blogs bring you happiness and inspiration and make you feel so happy about blogland! Let them know by posting a comment on their blog so that they can pass it on. Beware! You may get the award several times!



Uppdatering: nu har jag döpt om inlägget så att det i alla fall har en rätt-stavad titel. Och jag som har skrivit fel till alla jag givit utmärkelsen till... pinsamt men åtgärdat!

Litterär spaning

Marianne på Caveat Lector gjorde nyligen en spaning. Inspirerad av henne kommer jag också om en spaning: om en ny(?) trend bland bokbloggare. Och precis som radioprogrammet kommer jag med tre belägg.

Trenden är att bok-bloggare går upp i bloggkollektiv.

Den första som jag upptäckte var konsonantmylla dit både Ika och Mathias försvann. Mathias saknar jag verkligen: den personliga blandningen mellan hans finstämda  vardagsskildringar av barnen och de intressanta analyserna. Konsonantmylla har inte blivit ett riktigt lika självklart tillhåll för mig.

Den andra var bränt järn  dit Johan försvann. Det märkte jag mer i periferin eftersom jag besökt Månskensdans sannerligen oregelbundet.

Och nu, för det tredje, ser jag att the girl less likely to  försvinner till bokhora. Jag har liksom blivit beroende av att kika in till tgllt med hennes blandning av popkultur, litteratur och ibland ynk.

Vissa samarbeten uppskattar jag enormt. Exempelvis bokbloggen, dit en och annan bokbloggare försvunnit. När det är bloggare som lyckas förmedla inte bara intressanta inlägg, utan också håller en personlig stil, kan jag bli lite vemodig. Det är inte alltid fler skapar mervärde. Men jag kommer nog att ge bokhora en ny chans nu när Helena kommer dit.

Ture Sventon, privatdetektiv

Ture Sventon, privatdetektiv
Åke Holmberg


I förrgår, på besök i Norrköping, hittade jag av en slump
bokgalleriet - ett stort antikvariat som är synnerligen välsorterat. Jag kom ut en kvart senare åtta böcker och tvåhundra kronor fattigare, men nöjd. Bland fynden fanns tre Ture Sventon.

Ture Sventon, privatdetektiv är den första i serien och den bok där ÅH skapar sina karaktärer: Ture Sventon själv, fröken Jansson, Omar, Ville Vessla. En betydande del av boken utspelas i det idylliska Lingonboda (som inte ska blandas ihop med Linkeboda - det är inte en alludering på Linköping alltså). Historien är enkel och språket är underbart. Läser jag långsamt ser jag hur fiffigt ÅH har satt samman menignar och hur han genom upprepning skapar underbara effekter.

Jag kommer ihåg den här från när jag var liten: boven Oxen drömmer om att få äta rostbiff och det kostar mycket pengar. I många år gick jag omkring med en känsla av vördnad för just rostbiff som ju verkar ju vara så exklusivt.

Svålhålet

Svålhålet
Mikael Niemi

Datum när jag slutade lyssna på boken: 080125

Nej, den här boken passade inte mig. Det är SF, men inte en variant i genren som passade mig. Jag finner inget nöje i (den fragmentariska) berättelsen, inte heller utmärker sig språket på något sätt. Efter att ha lyssnat igenom 1½ av 6 CD-skivor lämnar jag tillbaka ljudboken till biblioteket.

Tandooriälgen

Tandooriälgen
Zac O'Yeah
(det här bara måste vara en pseudonym!)

Årets mest oväntade läsupplevelse! Innan jag blir alltför entusiastisk måste jag tillstå att språket inte är mycket att hänga i julgranen. Verkligen. Bitvis pubertalt och lliknelser som får mig att vrida på mig. Uttryck och meningskonstruktioner som ZO säkert finissade åt när han skrev, men som nu inte känns fullt lika kul . Jag tänkte när jag läste att detta nog var ett nybörjardrag hos ZO, men enligt försättsbladet har han skrivit ett par utgivna böcker tidigare.

Ytterligare en sak som jag inte gillade, och det är verkligen en smaksak, är att boken är skriven i en genre som jag sällan eller aldrig läser:
hårdkokta deckare. Detta är uppenbart i skildringen och ZO tvekar inte att beskriva det äckliga eller perversa och skildringen är mörk. Samtidigt som jag efter ett tag inser att hans huvudperson polisen Barsk, faktiskt nog kan vara ganska sympatisk.

Nåja, när jag kommit med de här brasklapparna (barsk-lapparna?!) kommer jag till det viktiga: LÄS DEN! ZO har skrivit en dystopi om ett framtida Göteborg - Gautampuri. Det är svårt att se hur lång tid fram i tiden vi befinner oss. Göteborg heter numer Gautampuri och är en underutvecklad del av den asiatiska unionen. Den svenska kulturen och människorna har låg status. Den ekologiska katastrofen har gjort Europa upp till Danmark till en öken. Det är ett fattigt och genomkorrumperat samhälle. 

Teknikanvändningen är annorlunda. Istället för att som idag man använder den senaste tekniken (nåja, mer eller mindre) använder poliserna här faxar. Och Internet funkar bara ibland. samtidigt ser vi, anar vi, att det finns mer avancerad teknik, men den är inte tillgänglig för personerna vi möter i boken. Genom att läsa Tandooriälgen får jag en mycket bättre förståelse för utvecklingsländer. Jag får också en upplevelse att det finns flera sätt att organisera ett samhälle: det kapitalistiska samhällsordningen är inte den enda.

Och, som det står någonstans i boken, en gång kommer framtiden att se tillbaka på den här tiden och skaka på huvudet att vi levde över våra (ekologiska) tillgångar. Precis som vi idag ofta ser tillbaka på välfärdsstaten och säger detsamma. Och nästa gång jag åker till Göteborg och passerar Masthugget kommer jag att ha helt andra bilder i huvudet...




Läs mer om ZO här och här! Och läs det här blogg-inlägget om en viss verklighetsbakgrund...

samlingar 2008

Bland mina litterära målsättningar 2008 återfinns att köpa vissa böcker, att komplettera lite samlingar.  Sedan tidigare har jag kompletta samlingar av Elisabeth George och Hamilton-böckerna, Sherlock Holmes-böckerna och nästintill komplett av Carl Hiaasen. Min samling av Kathy Reich har jag precis skänkt bort.

Men nu är det så svårt att ha koll på vilka jag har och vilka jag saknar. Därav detta inlägg med de böcker jag har och vilka jag letar efter. Är det någon som råkar ha något exemplar av böcker jag saknar att sälja till hemult pris blir jag glad! Ibland har jag dubbletter och då skriver jag  det.

UPPDATERING 080522: NU är min samling av Bo Baldersson komplett!

böcker jag äger

Bo Baldersson
  • Statsrådet och döden, (1968)
  • Harpsundsmordet, (1969)
  • Statsrådets fall, (1971)
  • Statsrådets verk, (1973)
  • Mord, herr talman, (1975)
  • Statsrådet sitter kvar, (1978)
  • Statsrådet i tiden, (1980)
  • Partiledarn avgår med döden, (1982)
  • Statsrådet och den utsträckta handen, (1983)
  • Statsrådets klipp, (1986)
  • Statsrådet klarar krisen, (1990)

  • Merri Vik

    • Det är Lotta, förstås!
    • Ja, se Lotta!
    • Lotta är sig lik
    • Skärp dig, Lotta!
    • Lotta slår till
    • Fara på taket, Lotta!
    • Vilken skiva, Lotta!
    • Skriv upp det, Lotta!
    • Rena snurren, Lotta!
    • Se dig för, Lotta! Har ett extra exemplar!
    • Bra gissat, Lotta!
    • Platt fall, Lotta!
    • Rena mörkret, Lotta!
    • Hejda dej, Lotta!
    • Full fart, Lotta!
    • Arma Lotta!
    • Vilken fullträff, Lotta!
    • Håll masken, Lotta!
    • Lotta i topp
    • Var glad, Lotta!
    • Vilken vals, Lotta!
    • Festligt, Lotta!
    • Vilken tur, Lotta!
    • Alla tiders Lotta
    • Rena karusellen, Lotta!
    • Ge aldrig upp, Lotta! Har ett extra exemplar!
    • Mitt i prick, Lotta!
    • Lotta går till sjöss Har ett extra exemplar!
    • Det spökar, Lotta! Har ett extra exemplar!
    • Lotta går till väders
    • Heja Lotta! Har ett extra exemplar!
    • Toppen, Lotta!
    • Fyndigt, Lotta! <------------------------------ Lotta tar studenten ------------------------------>
    • Full rulle, Lotta!
    • Rena cirkusen, Lotta!
    • Rakt i plurret, Lotta!
    • En ros åt Lotta Har ett extra exemplar!
    • Kära Lotta  Har ett extra exemplar!
    • Alltid Lotta
    • Lycka till, Lotta <------------------------------ Lotta gifter sig ------------------------------>
    • Då kör vi då, Lotta
    • Läsning för Lotta
    • Glad sommar, Lotta
    • Visst är det konstigt, Lotta Har ett extra exemplar!
    • Det ordnar sig Lotta
    • Helt otroligt, Lotta!
    • Liselott, Lottas dotter
    Enid Blyton Åke Holmberg
  • Ture Sventon, privatdetektiv (1948)
  • Ture Sventon i öknen (1949)
  • Ture Sventon i London (1950)
  • Ture Sventon i Paris (1953)
  • Ture Sventon i Stockholm (1954)
  • Ture Sventon och Isabella (1955)
  • Ture Sventon i spökhuset (1965)
  • Ture Sventon i varuhuset (1968)
  • Ture Sventon i Venedig (1973)

  • Helen Wells/Julie Tatham

    • Cherry Ames--sköterskeelev
    • Cherry Ames-sjuksköterska
    • Cherry Ames i fält
    • Cherry Ames--översköterska
    • Cherry Ames vid flyget
    • Syster Cherry kommer hem
    • Cherry Ames--privatsköterska
    • Syster Cherry i New York
    • Cherry Ames--sköterska ombord
    • Cherry Ames på barnsjukhuset
    • Cherry Ames--nattsköterska
    • Cherry Ames--skolsköterska
    • Cherry Ames--sköterska på varuhus
    • Cherry Ames--ödemarkssköterska
    • Cherry Ames--polikliniksköterska
    • Cherry Ames i Vilda Västern
    • Cherry Ames--sköterska på vilohem
    • Cherry Ames--mottagningssköterska
    • Cherry Ames--sköterska på sommarläger
    • Cherry Ames på Hilton-sjukhuset
    • Syster Cherry i Kanada
    • Cherry Ames, distriktssköterska
    • Syster Cherry i England

    Thea Oljelund (ny samling inledd 080306) 

    • Spöket på Losjö
    • Spöket tappar huvudet
    • Spöket ser i syne
    • Spöket spökar ut sig
    • Spöket får spader
    • Spöket blir varulv
    • Spöket får pippi
    • Spöket sätter sprutt
    • Spöket får en chock
    • Spöket spelar vampyr
    • Spöket får guldfeber
    • Spöket tänder till
    • Spöket som jätteråtta
    • Spöket går igen
    • Spöket gräver ner sig
    Kerstin Arthur-Nilson (ny samling inledd 080908)
    • Försöka duger, sa Nusse
    • Snabba ryck, sa Nusse
    • Krångligt värre, sa Nusse
    • Grymt, sa Nusse
    • Tuta och kör, sa Nusse
    • Hej! Det är jag som är Nusse



    Statsrådets klipp

    Statsrådets klipp
    Bo Baldersson


    Detta är den näst sista Baldersson och bjder mer på överraskningar än politiska satirer. Statsrådet och Persson blir inblandade i ett mord på en sympatisk aktiestorägare. Aktieägaren har inga barn men ett antal brorsbarn - och mördaren måste finnas bland dem. (Självklart kan det ju även vara statsrådet eller Persson, men de spåren utreds inte av naturliga skäl).

    Jag läste klart boken för ett par dagar sedan och jag måste, skam till säges, erkänna att jag inte kommer ihåg så mycket av boken nu. En sak kommer jag ihåg och det är att hustrun till en av de misstänkta har ett uppdrag till Rikea. Den benämningen har jag inte hört förrut!

    bokfemman: språk

    Veckans bokfemma handlar om språk: nämn 5 böcker med ledordet språk.


    Jag har med glädje klurat på den här bokfemman i två dagar. För vad är det egentligen som är språket i en bok? Kan man skilja det från byggande av karaktärer, skapande av stämningar eller beskrivning av miljöer? Det finns många aspekter  på en bok, varav språket är ett. Här koncentrerar jag mig på språket i dess mest avskalade betydelse, där språket i sig är njutbart. Detta testas enklast genom att läsa det högt!


    Salman Rushdie: satansverserna. Ett underbart språk som går upp och ner och varieras mellan olika delar av boken. Jag kunde inte få nog av den. Så här i efterhand påminner mig stilen mest om den man finner i en skröna. Jag hade inte väntat mig att finna det i den här boken.

    Theodor Kalifatides: Heracles. Jag läste, som jag redan skrivit en gång, stora delar av den här boken högt för mig själv, bara för att språket var så njutbart. Att man kan använda alfabetet på detta sätt!

    Ernest Hemingway: hills like white elephants. Jag läste den på gymnasiet och jag kommer fortfarande ihåg vad imponerad jag var över språkbruket. Att man kan säga så mycket med så få ord!

    Jonas Hassen Kemiri: Ett öga rött. Ett språk som jag inte ens vågar läsa högt men som gör mig så glad. Han tänjer, som jag skrivit tidigare, på språket och får mig att uppfatta mitt modersmål på ett nytt sätt. Vad mer kan man begära av ett språk?

    Åke Holmberg:  Ture Sventon i Stockholm. Som jag skrev innan är jag imponerad av hans språk. Fastän det är en barnbok (därför att?) är varje stycke så välkomponerat. Tänk att kunna använda ett sådant språk!

    Fågelbovägen 32

    Fågelbovägen 32
    Sara Kadefors


    datum när jag slutade läsa boken: 080115

    Den här boken lade jag ifrån mig efter sidan 82. Jag tror mig förstå vad den går ut på, vilka tankar SK vill väcka och var storyn är på väg. 

    Den kvinnliga läkaren Karin, villaägare, mamma, professorsfru, engagerad i en klinik för flyktingar, kommer av en slump att få en sjuk flykting boende hemma hos sig. Karin gör det av godhet, Katerina gör det för att Karin lovar henne ett jobb för att gå med på att flytta dit.

    Boken lyfter frågor om godhet. För vems skull är vi goda? Karin är - i yttre gärningar räknat - En God Människa. samtidigt, när vi följer henne, är hon ingen sympatisk människa. Hon gör goda gärningar för att känna sig duktig. Och det är inte samma sak som att göra det för andra människor. Skillnaden kan tyckas hårfin (borde inte slutresultatet bli densamma) men domen mot Karin blir hård. Det räcker inte med att göra goda gärningar!

    Trots ett intressant tema tycker jag inte att boken är värd att läsa ut. Den griper mig inte. Jag känner inget för de personer jag lär känna och boken känns övertydlig. SK antyder inte; hon skriver tydligt, gång på gång.

    Jag har läst två andra böcker om kvinnliga läkare som vill vara duktiga/goda. Hit hör Vera i
    Tindalos och även Katie i Hornbys how to be good. Vad är det som gör just gruppen kvinnliga läkare som en så bra fond för att diskutera just de här dimensionerna?   

    Förnuft och känsla

    Förnuft och känsla
    Jane Austen


    Jag började på den här boken i november och den har ständigt legat på mitt nattygsbord, mestandes oläst.

    Systrarna Elinor och Marianne (en tredje yngre syster, Margaret, anas ibland) lever med sin mor, fru Dashwood i en liten stuga - det  vill säga i en mindre stuga och under knappare omständigheter än vad deras börd egentligen förtjänar. Systrarna är mycket olika - medan Marianne är mycket vacker och impulsiv känslomässigt är Elinor förnuftig. Där har vi titeln och budskapet i boken.

    För ett tag sedan hörde jag en professor i filmvetenskap som skilde (om jag minns rätt) mellan situationsbaserade och karaktärbaserade filmer - alltså filmer som drivs av situationer och de som drivs fram av relationer mellan karaktärer. Förnuft och känsla hör definitivt till den senare kategorin. JA använder historien för att kontrastera skillnaderna mellan hur Elinor ser på tillvaron och hur Marianne ser på tillvaron. Till stor del händer liknande saker Elinor och Marianne men eftersom de (valde att) hantera situationerna på olika sätt, mådde de också olika dåligt. Alltså, man väljer inte hur man har det, utan hur man tar det. (Detta ställs till sin spets när Mariannes nästintill dödliga förkylning förklaras av att hon varit så lättjefull och självisk i sitt känsloliv.) 

    Det är övertydligt, och det, tror jag, med flit. JA är utomordentligt elak och roande i sina karikatyrer. 

    "Fru Ferrars var en liten mager kvinna, så rak i figuren att det gränsade till stelhet, så allvarlig till uppsynen att det gränsade till surhet. Hennes hy var gulblek, och hennes anletsdrag små, utan skönhet och av naturen uttryckslösa, men en rynka mellan ögonbrynen hade lyckligtvis räddat hennes ansikte från skammen att verka menlöst genom att ge det ett markant uttryck av högmod och elakhet"   [sid 196]


    Jag skulle rent av vilja säga att hon går så långt i sina karikatyrer: jag blir irriterad snarare än engagerad i personerna. Hoppas jag slipper träffa en riktig Elinor! Hon blir för mycket, blir självuppoffrande och nästintill känslokall.

    Det är spännande att få se skildringen av artonhundratalets England. Det är en liten del av det brittiska samhället vi ser: betjänter och arbetare är osynliga. Lönearbete är en hobby, men inget man kan leva på: riktiga människor lever på räntor av kapital. Detta illustreras tydligt av Edward. Riktiga människor bor i London på vintern och på godset på sommaren. Man reser runt till varandra och stannar i veckor, ja månader. Det finns tydliga regler för hur man ska uppföra sig (och samtidigt lyckas de två förväntade kärleksparen missförstå varandra... men annars blir det väl ingen historia).

    Ladda ner
    boken gratis på project Gutenberg!

    Bokmosters årslista

    Jag hittade en rolig lista hos bokmoster och hos Jenny och Marika. Här är alltså en sammanställning av vad jag läst under 2007 som passar in under följande kategorier. För att göra det lite mer tankeeggande tar jag bara med det kategoriserande ordet, hela titeln framgår av länken.

    Böcker med en färg i titeln:
    rött, blue, röda

    Böcker med ett djur i titeln:
    * Demonen (lite tveksamt, men nog kan väl en demon vara en sorts djur? Eller i alla fall odjur?), katten,   tiger

    Böcker med ett förnamn i titeln:

    Ture,   Lotta (10 olika titlar), Kalle,  HarryKitty, George


    Böcker med en ort i titeln:
    Hm... vad ska man räkna som en ort? Ett par som nästan kvalar in: Tiffany's, Rosenbad, Hades käftar.

    Lite mer självklara ortsnamn:
    Stockholm Finistère, Östergötland, Oxford, Atlantis, Amberville

    Böcker med ett väderfenomen i titeln:
    Nej, jag får ge mig! Jag har inte läst om något med väderfenomen i titeln. Jag kan inte ens komma på att jag har läst någon bok med väderfenomen i titeln. Klart svårt!

    Böcker med en växt i titeln:
    Trädgård tycker jag nästan kvalar in. Men lite mer definitivt från växtriket: te, mandel.


    bokfemman: senaste

    Äntligen kommer årets första bokfemma! Fanfar! Veckans fråga lämnar mer än vanligt åt fantasin, denna gång vill *Malin* att vi ska svara på vilken som är vår topp  fem baserat på ordet senaste.

    Min senaste-lista är de fem senaste böcker jag inte läst ut utan som är "on a break". Någon bloggare använde ordet slalomläsa för att beteckna aktiviteten att läsa flera böcker på en gång. Jag är en utpräglad slalomläsare. Mina böcker staplas på nattygsbordet och när jag tappar intresset hamnar boken längre och längre ned i högen. Det kan ta månader innan jag fattar beslutet att sluta läsa och ställa undan en bok som hamnat längre ner i boktraven.


    1. 1984 - George Orwell. Jag har inte gett upp. Jag SKA läsa ut den. Men gärna en månad när solen lyser och jag känner mig omotiverat lycklig. Mer deprimerande bok får man leta efter!

    2. Gör det nu - Rita Emmett. I decembermörkret var det för påfrestande att läsa kapitel efter kapitel vars enda syfte är att förmå läsaren att ta itu med alla högar. Det här är nog en jättebra bok att läsa på semestern, men inte just nu.

    3. Vägmärken - Dag Hammarskjöld. Underlig, mycket underlig bok. Det är en samtidigt mycket intressant men den ska definitivt läsas i små portioner.   

    4. Tio tankar om mat - Bodil Jönsson. Jag har läst halvvägs och nu står den brevid kokböckerna. Jag är säker på att de sista kapitlen är bra, man jag känner bara inte för att läsa om mat just nu.

    5. Den trettonde historien - Diane Setterfield. Jag läste de första sidorna men kom inte in i berättelsen. Men jag tror ju att jag kommer att tycka om den! Så länge får den flytta ner i bokhyllan.

    Tio små negerpojkar

    Tio små negerpojkar
    Agatha Christie


    Det här är en av de första Agatha-Christie-böcker jag läser. Jag nästintill sträckläste den, satte ett gem vid ramsan om de tio negerpojkarna och ett annat gem vid listan på de tio karaktärerna och vad de anklagas för.

    Tio människor som inte känner varandra lockas ut till en ö, eller snarare en klippa, utanför Devons kust. De inkvarteras i ett nybyggt hus. Efter en lyxmiddag får de via en grammofoninspelning veta namnet på den person de vars död de anklagas för att ha vållat. Personerna är mycket olika sinsemellan och inom kort börjar de dö enligt beskrivningarna i ramsan om tio små negerpojkar. Det finns ingen annan på ön och ingen kan ta sig dit - eller därifrån. Någon på ön måste vara mördaren.

    Så mycket mer kan man egentligen inte säga utan att det blir en spoiler. Det märks att boken har ett par decennier på nacken: det finns elström men inte elspis. Det är självklart för alla - också sedan morden börjat och de alla, bildiligt talat, sitter i samma båt - att betjänten och hans hustru ska fortsätta att passa upp dem. Det faktum att boken handlra om negerpojkar (senare upplagor byter gärna titel på boken) är också ett tidstypiskt tecken.

    Fokus ligger på gåtan, vem är mördaren och hur kan h*n bära sig åt? Lite, men ganska lite, krut läggs på karaktärerna och hur de hanterar den alltmer mardrömslika situationen. Det är intressant att tänka på hur samma idé skulle kunna genomföras på andra sätt utifrån genre (skräck-boken skulle fokusera på stormen och nattliga promenader, kusliga stämningar, människor som går ut och inte kommer in igen, etc).
     
    SPOILER-VARNING

    En tankeväckande tråd är att människorna  mördas efter hur allvarliga deras brott uppfattas att vara. I samtliga fall är det vållande till annans död som av en eller annan anledning inte kan tas upp i domstol. Jag sitter och funderar på de brott de tio har begåtts, på vilka som jag tycker är allvarligare än andra. Går det att rangordna brott och skuld?

    Få andra infallsvinklar på sparks.com!

    Tindalos

    Tindalos
    John Ajvide Lindqvist


    Tindalos finns att
    ladda nerdn.se, i en uppläsning av författaren. Vera, 35 år, är läkare, mamma och duktig perfektionist. Hon är gift med Mattias och otillfredställd med sig själv men ytligt har familjen just det liv de önskar sig. Flera kapitel ägnas åt att skapa vardagen, det vardagliga, i det liv familjen lever. Men riktigt harmonisk är aldrig Vera och det är skönt: jag undviker att identifiera mig med henne.

    Tindalos är otäck. Jag sträckläser men under stigande obehag. Den klassiska frågan vid skräck som verkligen berör knackar på: kommer monstren inifrån eller finns de på riktigt? Och de verkligt otäcka monstren kommer ju inifrån. Ingen är så farlig som en själv. Först i det sista kapitlet får vi svar på frågan.

    Temat duktiga flickor får sig också en duvning. Vi får förstå varför Vera är duktig och tanken att de riktigt duktiga är inte avundsvärda slår mig.

    Vi får följa Veras sammanbrott - och genombrott . En extra udd är att hon hela tiden också är förälder och jag sitter och tänker på döttrarna, hur mår de? Hur klarar de sig?

    Bibeln på 100 minuter

    Bibeln på 100 minuter
    (ingen författare uppgiven)

    Hur många är det egentligen som läser igenom bibeln från pärm till pärm? Hur många är det som har en gnagande känsla av att man egentligen borde.... Just den känslan ligger bakom den här boken. Redan titeln: - bibeln på 100 minuter - ger ett löfte: på bara hundra minuter blir du av med den känslan!

    För mig  - som ändå är snabbläsare - tog det mer än hundra minuter att läsa igenom boken. Och jag la ifrån mig den med en känsla av frustration. Boken är extremt förenklad. Förståss! Men medan
    Henrik Lange gör det med glimten i ögat, finns det ingen glimt och ingen magi i den här texten. Det är ett referat, helt enkelt. Korta stycken med lågt lix. (När jag analyserar ett slumpvis valt stycke visar det på ett lix på 20, vilket klassificerar den som "Mycket lättläst, barnböcker".) Det blir plötsligt väldigt... tråkigt. Jag kommer att tänka på alla tavlor med bibliska motiv jag sett, alla böcker som lyft en eller annan aspekt. Den här texten får bibeln att bli livlös. Man är också noga med att inte ta ställning.

    Två positiva saker ska sägas till bokens försvar. Man är, för det första,  noga med att inte ta ställning. För det andra  avslutas med en referens till bok och kapitel i bibeln, så det är lätt att gå in och läsa mer. Just den funktionen saknar tyvärr Walter Wangerlins bok "bibeln som roman" som står nästan oläst i min bokhylla. Den boken har dramatiserat bibeln och genom den kan man få just historierna som bibeln innehåller. Med sina drygt sjuhundra sidor misstänker jag att den även kompletterad med ett register, innehållsförteckning och referenser ändå skulle bli oläst i sin helhet, men då skulle man kunna gå in och läsa delar på ett annat sätt.

    Betydligt trevligare är då Alf Henrikssons biblisk historia. För alla som liksom mig känner en vetgirighet som inte i första hand är religös, är Henrikson en guldgruva. Man förstår skillnaderna mellan olika översättningar (och varför de har betydelse), man begriper innebörden bakom alla de där uttryck man hört men inte kan placera (som jakobs stege, för att bara nämna något) och, sist men inte minst  finns det ett underbart register. Köp den istället!



    post scriptum: Ansgars mamma tipsar mig om en annan titel som uppfyller nämna kritirier, och som dessutom går föredömligt snabbt att läsa: pekbibeln. Tack för tipset, Charlotte!

    To kill a mockingbird

    To kill a mockingbird
    Harper Lee

    Då och då läser jag en bok som det nästan känns förmätet att recensera. Vad kan lilla jag säga om den här boken? Så känner jag nu. De sista dagarna har jag lyssnat mig igenom elva CD-skivor inlästa av Sissy Spacek. De sista lyssnade jag igenom igår kväll, igår natt, jag kunde inte vänta till idag att få höra hur HL skulle väva samman denna fantastiska historia. Sissy Spaceks inläsning är utmärkt och hon använder rösten till att fördjupa karaktärerna.

    På ett plan handlar boken om en ung flicka (Jean Louise - Scout) i Alabama under mellankrigstiden. Scout är en levande huvudperson som reflekterar kring vad som händer i hennes lilla värld. Det är fantastiskt att följa hennes beskrivningar, som är så skickligt gjorda att man som vuxen utifrån beskrivningarna kan förstå mer av vad som händer än vad Scout själv gör.

    Det är framförallt tre relationer som är - eller blir - viktiga för Scout. För det första relationen till brodern, och genom Scouts ögon ser vi också hur han utvecklas. För det andra är det relationen till fadern, advokaten Atticus. Den tredje viktiga relationen är till den svarta älskade och respekterade hushållerskan Culpurnia. Alla dessa tre kommer mig som läsare nära. Framförallt blir jag imponerad och nyfiken på personen Atticus och hur han fungerar. Sällan griper en människa tag så om mig genom boksidorna. Jag blir irriterad på honom för att hans kloka idealism får efterverkningar även på hans barn. Jag ställer mig frågan under vilka omständigheter har vi rätt att göra det vi tror på? Jag stannar upp ibland och tittar på Atticus som en far, en förälder, och häpnar över vad klok han är. Kan man vara förälder på det sätt han är? Vad kan jag lära mig av det?

    Huvudberättelsen i boken är den rättegång mot Tom Robinson, en svart, genomhederlig småbarnsfar som blir anklagad för att ha våldtagit en fattig vit nittonåring där Atticus är försvarsadvokat. Jag vill inte berätta för mycket kring rättegången och vad som händer, skildringen av den är så intensiv att jag la ifrån mig vad jag hade för händer och bara lyssnade intensivt.

    Boken är så mycket mer än en skildring av rasförhållanden och människors förhållanden till varandra. Jag skrev ovan om karaktären Atticus, som i sig är otroligt intressant. I historien finns även en bihistoria, den om grannen Boo Radley, som engagerar barnen. HL skildrar på ett fint sätt ett antal episoder i Scouts liv under denna tid. Eisoderna är så fina att man kommer ihåg dem för sin egen skull, men samtidigt utgör de en integrerad del av historien.

    Den här boken innehåller mycket. Jag tror inte att jag på en genomlyssning har trängt igenom den. Jag tror inte jag kan göra den rättvisa genom den här beskrivningen. I början påmindes jag gång på gång av Donna Tartts "the little firend" - kan hon ha varit inspirerad av "to kill a mockingbird", tro? 

    För övrigt kan tilläggas att boken räknas till de absolut främsta amerikanska romanerna och den har också blivit
    bannlyst. På about.com:classic litterature finns mer om boken. Och lite spekulationer....

    Partiledaren avgår med döden

    Partiledaren avgår med döden
    Bo Balderson


    Boken har en berättelse och en ramberättelse. Ramberättelsen är adjunkt Perssons vistelse på Lindö. Nu, äntligen får vi svar på varför statsrådet är så mån om att adjunkt Persson ska komma och hälsa på. Och vi får också upptäcka några oväntade karaktärsdrag hos den gamla läraren.

    Berättelsen, å sin sida, handlar om ett gammalt dödsfall. Fd partiledaren och utrikesminstern dör skrivandes på en debattartikel. Det är oklart om det är en naturlig död eller ett mord och statsrådet (och ofrivilligt även adjunkten) ger sig ut på en kombinerad kondeleans- och förhörsrunda som inte är utan komiska poänger. En samling anekdoter får vi med oss, blandannat hur det går när statsrådet ska knacka dörr (kommer jag faktiskt ihåg från en tidigare läsning) och en njutbar inblick i blekingsk kommunalpolitik.  

    Fem på smugglarjakt

    Fem på smugglarjakt
    Enid Blyton


    Tillbaka i Kirrin blir det storm och en ask blåser ner över Kirrinstugan. Quentin hade lovat Fanny att fälla asken, och hans dåliga samvete får honom att se till att barnen - som inte kan vara kvar i Kirrin - kan få komma till hans eccentriske (så klart) forskarkollega och dennes styvson (som går på Julian och Dicks internatskola) Sotis. Lenoir bor i smugglarnästet, en by ute i ett kärr med statsmur, hemliga gångar och katakomber (!).

    Sotis hus är en riktig dröm. Det finns torn, flyglar och hemliga gångar - och allt i en liten stad! Man vill bara krypa in i miljön och hjälpa till att leta efter fallluckor och hemliga gångar och utforska dyn i träsket. Quentins forskning blir viktig även denna gång, men till skillnad från tidigare när han uppfinner alternativa bränslen (i
    fem räddar en hemlighet) uppfinner han här dräneringsanläggningar. Snacka om en spetsforskare med bredd!

    Fem tillsammans igen

    Fem tillsammans igen
    Enid Blyton


    Detta är den sista äkta fem-boken men det känns inte när man läser den. Böckerna kan läsas i vilken ordning som helst: det sker ingen utveckling av karaktärerna. Det enda är att hunden Tim inte fått följa med George till internatskolan den här gången.

    När George, Anne, Dick och Julian kommer till Kirrin får de inte komma hem eftersom hembiträdet Johanna har fått scharlakansfeber och även hennes föräldrar får sitta i karantän. De skickas därför till Mick (och hans apa Spjuver - inte en hund till i denna bok, alltså!) därför att Quentin känner dennes pappa, en annan vetenskapsman (och vi vet ju hur riktiga vetenskapsmän
    är i fem-böckerna, eller hur?). På Micks äng, som familjen fått av Cromwell, slår ett cirkussällskap läger och vi får lära känna apan Charlie. Två recensioner av boken finns här.


    image24


       

    nya böcker 2008

    Ett av mina boklöften i år var att läsa de böcker jag köper. Och just därför tänkte jag i år försöka hålla koll inte bara på "output" (lästa böcker) utan även på "input" (införskaffade böcker).

    189. 081224 Afrikanen. JMG Clézio - present från Lilian 
    188. 081224 Baktsjaur. Byn som minns - red. -julklapp från pappa
    187. 081224 årtusendets kärlekssaga - Märta Tikkanen - julklapp från pappa
    186. 081223 Jernbanan 2 - Sara Lidman - bokus.com
    185. 081223 Jernbanan 1 - Sara Lidman - bokus.com
    184. 081223 Walden and other writings - Henrik David Thoreau - bokus.com
    183. 081223 pyssel de luxe - Josefin Ekman - bokus.com
    182. 081217 boken om barns utvecklingsfaser köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    181. 081217 mafia köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    180. 081217 sista jouren - Akademibokhandeln - köp fyra betala för tre
    179. 081217 blocket köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    178. 081216 Cherry Ames i fält - Helen Wells. Köpt från Libby
    177. 081216 Cherry Ames poliklitiksköterska - Helen Wells. Köpt från Libby.
    176. 081216 Syster Cherry i Kanada - Helen Wells. Köpt från Libby.
    175. 081206 i dina kläder - Jane Green sjukhuskiosken
    174. 081206 Tröstaren sjukhuskiosken
    173. 081124 Rena cirkusen, Lotta! - Merri Vik - byte med
    Kerstin.
    172. 081104 Corporate bullshit. köp fyra betala för fyra - akademibokhandeln
    171. 081104 Gomorra - roberto saviano. köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    170. 081104 Oheligt krig - loretta napoletani. köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    169. 081104 Mera självkänsla - mia törnblom. köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    168. 081104 En härlig bok - mia törnblom. köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    167. 081104 Skugga - karin alvtegen. köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    166. 081104 i en klass för sig - curtis sittenfeld. köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    165. 081104 Att föda - Gudrun Abiscal. köp fyra betala för tre - akademibokhandeln
    164.081026 literacy - Carina Fast. födelsedagspresent från svärmor
    163. 081026 (boken om fria broderier). födelsedagspresent från svärmor
    162. 081024 Sven-Eric Liedman. födelsedagspresent från pappa
    162. 081024 (italiensk mat) . födelsedagspresent från Hedvig och Johan
    161. 081024 namngivningsguiden. födelsedagspresent från pappa
    160. 081011 Lotta är sig lik - Merri Vik. Hjärta till hjärta

    157. 080925 The fantasies of Robert A Heinlein - Robert A Heinlein. Bokus
    156. 080925 Vila på gröna ängar - . Bokus
    155. 080925 Familjens projektledare säger upp sig - . Bokus
    154. 080925 Nya författarskolan - Göran Hägg. Bokus
    153. 080925 Blindheten - . Bokus
    152. 080925 Duck City - Lena Andersson. Bokus
    151. 080925 Föräldrahjälpen : förändra familjelivet med KBT - . Bokus.
    150. 080908 Tuta och kör, sa Nusse - Kerstin Arthur-Nilson. Myrornas i Norrköping
    149. 080908 Försöka duger, sa Nusse - Kerstin Arthur-Nilson. Myrornas i Norrköping
    148. 080908 Flickan med majblommorna - Karin Wahlberg. Myrornas i Norrköping
    147. 080908 Brott och minne - Christianson & Wentz. Myrornas i Norrköping
    146. 0808 Babylons gator - Carina Burman - Nauticaa Beach. Fig tree bay 
    145. 0808 the bone garden - Tess Gerritsen - Inköpt på Landvetters flygplats på väg till Cypern
    144. 0808 i dödens väntrum. reportage - Christer Berglund. Inköpt på Landvetters flygplats på väg till Cypern
    143. 0808 Saffransköket - Yasmin Crowther. Inköpt på Marstrand
    142. 0808 Färder till Sveriges födelse - Mats G Larsson. Inköpt på Marstrand
    141. 080830 Kärleken och äktenskapet - Ellen Key Glömde att avbeställa från bokklubben. Igen.
    140. 080730 Kärleken till Frank - Nancy Horan. Glömde att avbeställa från bokklubben. Igen. Nu är det läge att gå ur. 
    139. 080716 Job. En elak komedi - Robert A Heinlein. Utförsäljning på Arvidsjaurs statsbibleotek
    138. 080716 Det susar i säven - Kenneth Grahame. Utförsäljning på Arvidsjaurs statsbibleotek
    137. 080716 Sånger från vår fjärran jord -  Arthur C Clark. Utförsäljning på Arvidsjaurs statsbibleotek
    136. 080716 Den lille fule pojken - Isaac Asimov & Robert Silverberg. Utförsäljning på Arvidsjaurs statsbibleotek
    135. 0807 Fördjupade studier i katastroffysik - Marisha Pessl. Pocketshop Göteborg
    134. 0807 Det osynliga barnet - Tove Jansson. Pocketshop Göteborg
    133. 0807 Northern lights - Philip Pullman. Pocketshop Göteborg
    132. 0807 Den lille prinsen. Pocketshop Göteborg 
    131. 0807 The memory keeper´s daughter - Kim Edwards. Pocketshop Göteborg
    130. Kroppens sällsamma liv efter döden. Likets kulturhistoria Mary Roach. Köpt på Marsstrands bokhandel.
    129. Jane Austen-klubben Karen Joy Fowler. Köpt på Marsstrands bokhandel.
    128. hemlagat som present. Köpt på Marsstrands bokhandel.
    127.
    126. 0806 jorden skälvde Ayn Rand Akademibokhandeln - köp tre betala för fyra
    125. 0806 On Cecil beach Akademibokhandeln - köp tre betala för fyra
    124. 0806 Otrogen på öppen gata Belinda Olsson Akademibokhandeln - köp tre betala för fyra
    123. 0806 Alltid redo att dö för mitt barn. Joanna Rubin Dranger
    122. 080609 Cyprus (lonely planet) Akademibokhandeln
    121. 080607 Ture Sventon i London - Ture Sventon. Från pappa
    120. 080604 Kinesen - Henning Mankell. Glömde avbeställa från bokklubben

    119. 080521 Statsrådet i tiden - Bo Balderson. Från hjärta till hjärta
    118. 080520 Pillret - Ingrid Carlberg. Från bokakademin 
    117. 080504 Rena karusellen - Merri Vik. Från hjärta till hjärta
    116. 080504 Arma Lotta - Merri Vik. Från hjärta till hjärta 
    115. 080504 Mord, herr talman! - Bo Balderson. Från hjärta till hjärta
    114. 080504 Statsrådet och den utsträckta handen - Bo Balderson. Från hjärta till hjärta
    113. 080425 Syskon. Från barnens bokklubb
    112. 080425 den där boken om Sven Hedin  jag glömde avbeställa från bokklubben
    111. 080415 Mindfullness - Mark Willams mfl. Från bokklubben.
    110. 080402 Cherry Ames distriktsköterska - Helen Wells. Från Kerstin
    109. 080402 Cherry Ames privatsköteska - Helen Wells. Från Kerstin
    108. 080402 Cherry Ames i England -  Helen Wells. Från Kerstin
    107. 080402 Cherry Ames på Hiltonsjukhuset -  Helen Wells. Från Kerstin

    106. 080327
    Finns det någonting som äter getingar? Från rea på bokrean
    105. 080327 Placeringskort. Eva Dohn. Från rea på bokrean
    104.080327  501 must-read books. Från rea på bokrean
    103. 080327 Cypern. Reseguide. Från rea på bokrean
    102. 080321 Stad i världen - Per Anders Fogelström. från pappa
    101. 080321 I en förvandlad stad - Per Anders Fogelström. från pappa
    100. 080321 Minns du den stad - Per Anders Fogelström. från pappa
    99. 080321 Barn av sin stad - Per Anders Fogelström. från pappa
    98. 080321 Mina drömmars stad - Per Anders Fogelström. Från pappa.
    97. 080321 Harpsundsmordet - Bo Baldersson. Från pappa
    96. 080321 mitt psykiatriska liv - Johan -Cullberg. Bokakademin
    95. 080321 lycka till. Om balans och floskler i tillvaron. Bokakademin 
    94. 080318 Cherry Ames - ödemarkssköterska.  Helen Wells. Från hjärta till hjärta.
    93. 080318 Fem befriar en fånge. Enid Blyton. Från hjärta till hjärta.
    92. 080318 Möte med Rama. A. C. Clark. Från Hans.
    91. 080307 Fem befriar en fånge. Enid Blyton. Från kretsloppet.
    90. 080307 Fem på rymmarstråt - Enid Blyton. Från kretsloppet.
    89. 080307 Ge aldrig upp Lotta - Merri Vik. Från kretsloppet.
    88. 080307 En ros åt Lotta - Merri Vik. Från kretsloppet.
    88. 080306 Spöket får spader - Thea Oljelund. Från kretsloppet.
    87. 080306 Spöket blir varulv - Thea Oljelund. Från kretsloppet.
    86. 080304 Kvinnor som tänker för mycket - Susan Nolen-Hoeksema. Från myrornas i Norrköping
    85. 080304 Spöket ser i syne - Thea Oljelund. Från myrornas i Norrköping
    84. 080304 Hinsehäxan. Från myrornas i Norrköping
    83. 080301 Finna flow - Mihaly Csikszentmihalyi. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    82. 080301 Nödvändigheten i att dansa - Kerstin Thorvall. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    81. 080301 4xEdelfeldt. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    80. 080301 Alla vilda - Birgitta Stenberg. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    79. 080301 Harens år - Arto Paasilinna. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    78. 080301 Stockholmssägner - Danny Wattin. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    77. 080301 Akta er killar... - Linda Skugge. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    76. 080301 Vanessas förbannelse - ER L Stine. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    75. 080301 Här är ditt liv - John O'Farrell. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    74. 080301 Mannen med oxhjärtat - Inger Frimansson. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    73. 080301 Powerbook -Jeanette Winterson. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    72. 080301 Himmel och helvete - Terese Cristiansson. Från Åhléns pocketbokrea - 15 kronor boken!
    71. 080301 Ture Sventon i öknen - Åke Holmberg. Från hjärta till hjärta!
    70. 080301 Harpsundsmordet - Bo Balderson. Från hjärta till hjärta!
    69. 080301 statsrådets verk - Bo Balderson. Från hjärta till hjärta!
    68. 080301 Heja Lotta- Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    67. 080301 Rena mörkret, Lotta - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    66. 080301 Visst är det konstigt, Lotta - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    65. 080301 Det spökar Lotta - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    64. 080301 Lotta går till sjöss - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    63. 080301 Se dig för Lotta - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    62. 080229 Fem går i fällan - Enid Blyton. Köpt från Belgarion
    61. 080229 Fem på nya äventyr - Enid Blyton. Köpt från Belgarion 
    60. 080226 Born to run - Eric Meola Bokrean, akademibokhandeln
    59. 080226 Skymningens nådatid - Vibeke Olsson Bokrean, akademibokhandeln
    58. 080226 Det finns ...- Marklund & Snickare Bokrean, akademibokhandeln
    57. 080226 Roms vatten - Maud Webster. Bokrean, akademibokhandeln
    56. 080221 Vilken fullträff, Lotta - Merri Vik. Köpt på antikvariatet.
    55. 080221 Se dig för, Lotta - Merri Vik. Köpt på antikvariatet.
    54. 080221 Hejda dig, Lotta - Merri Vik. Köpt på antikvariatet.
    53. 080221 Lotta slår till  - Merri Vik. Köpt på antikvariatet.
    52. 080221 Ja, se Lotta - Merri Vik. Köpt på antikvariatet.
    51. 080219 A thousand splendid suns - Khaled Hosseini. Köpt på adlibris
    50. 080219 The seven daugters of Eve - Brian Sykes. Köpt på adlibris
    49. 080219 The complete short stories of Ernest Hemingway - Ernest Hemingway. Köpt på adlibris
    48. 080219 The venus throw - Steven Saylor. Köpt på adlibris
    47. 080219 Catalina´s riddle - Steven Saylor. Köpt på adlibris
    46. 080219 På tunn is - Jenny Diski. Köpt på adlibris
    45. 080219 Toppen, Lotta! - Merri Vik. Köpt på adlibris
    44. 080219 vilken vals, Lotta! - Merri Vik. Köpt på adlibris
    43. 080219 visst är det konstigt, Lotta! - Merri Vik. Köpt på adlibris
    42. 080219 ge aldrig upp, Lotta! - Merri Vik. Köpt på adlibris
    41. 080219 fara på taket, Lotta! - Merri Vik. Köpt på adlibris
    40. 080219 fyndigt Lotta! - Merri Vik. Köpt på adlibris
    39. 080219 det spökar, Lotta - Merri Vik. Köpt på adlibris
    38. 080219 håll masken, Lotta - Merri Vik. Köpt på adlibris
    37. 080219 En ros åt Lotta - Merri Vik. Köpt på adlibris
    36. 080219 Skriv upp det, Lotta! - Merri Vik. Köpt på adlibris
    35. 080214 Cherry Ames. Sköterska på varuhus - Helen Wells. Köpt från Millan.
    34. 080214 Cherry Ames. Sköterska ombord - Helen Wells. Köpt från Millan. 
    33. 080214 En flicka som kallas Alice - Kristin Hannah. Inköpt på bokhandel
    32. 080214 Lyckostpulvret - Joanna Rubin Dranger. Inköpt på bokhandel
    31. 080212 Mary, Lou och silverdelfinen - Carolyn Keene. Inköpt på från hjärta till hjärta
    30. 080212 det mest förbjudna - Kerstin Thorvall. Inköpt på från hjärta till hjärta
    29. 080212 hårda bud, Knatten - Stig Malmberg. Inköpt på från hjärta till hjärta
    28. 080212 under skinnet - Michel Faber. Inköpt på från hjärta till hjärta 
    27. 080212 nu vill jag sjunga dig vackra sånger - Linda Olsson. Inköpt på från hjärta till hjärta
    26. 080212 Tuta och kör, sa Nusse -  Kerstin Arthr-Nilson. Inköpt på från hjärta till hjärta
    25. 080212 Mary, Lou och spindelns nät - Carolyn Keene. Inköpt på från hjärta till hjärta
    24. 080212 Början till livet - Jonathan Miller & David Pelham. Inköpt på från hjärta till hjärta
    23. 080212 Three men in a boat - Jerome K. Jerome. Inköpt på från hjärta till hjärta
    22. 080130 Ge svar på tal - Anders Mathlein. Inköpt på bokakademin
    21. 080121 Vem väntar på värdshuset? - Maria Lang. inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    20. 080121 Ingen dans på rosor - Hannah Green. inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    19. 080121 fem på tjuvjakt - Enid Blyton. inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    18. 080121 fem tillsammans igen- Enid Blyton inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    17. 080121 Fem på smugglarjakt - Enid Blyton inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    16.080121  Fem gör ett fynd- - Enid Blyton inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    15. 080121 Ture Sventon i Venedig - Åke Holmberg inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    14. 080121 Ture Sventon privatdetektiv - Åke Holmberg inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    13. 080121 Ture Sventon i Paris - Åke Holmberg inköpt på bokgalleriet i Norrköping
    12. 080119 Glad sommar Lotta - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    11. 080119 Kära Lotta- Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    10. 080119 Kära Lotta - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    9. 080119 Lotta går till väders - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    8. 080119 Vilken skiva, Lotta! - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    7. 080119 Full fart, Lotta  - Merri Vik. Från hjärta till hjärta!
    6. 080118 Pride and Predjudice - Jane Austen. Jag bara råkade hamna på Akademibokhandeln.
    5. 080118 Tandooriälgen. Jag bara råkade hamna på Akademibokhandeln.
    4. 080112 Skrivarkalendern 2008. En julklapp från min fantastiska svägerska!
    3. 080111  Fågelbovägen 32 - Sara Kadefors. För bokklubben...
    2. 080105 Stranger in a strange land - Heinlein. Min snälla svärmor gav den till mig.
    1. 080103 Bibeln på 100 minuter. Hittade den på statiol i Borås och kunde inte motstå den. Färdigläst: 081109

    böcker jag vill läsa1.1

    För ett halvår sedan började jag på en att-läsa-lista. Och trots att jag inte varit inne på den speciellt, eller uppdaterat den alls, finner jag till min förvåning att en hel del har jag hunnit läsa.

    Sirenerna i Bagdad
    kafka on the shore - Murakami
    Under skinnet - Michel Faber
    Looser handboken, konsten att misslyckas med allt - Susanna Kumlien
    Efter floden - P C Jersild
    Kungen av Klondyke - Jack London
    En flicka som kallas Alice - Kristin Hannah
    Stolthet och fördom - (den där boken med Mr Darcy)
    Staden som slutade andas - Kenneth J. Harvey
    Vass egg - Gillian Flynn
    Det fjärde offret - Magnus Nordin
    Like the flowing river  - Paulo Coelho
    Roma Sub-rosa-serien av Steven Saylor
    på tunn is - Jeny Diski
    the bone garden - Tess Geritsen (efter recension  av the girl...)
    the interpretation of murder - jed rubenfeld (efter recension  av the girl...)


    Författarskap
    Heinlein
    Lovecraft
    Barbara Vine/ Ruth Rendall
    Charles de Lint

    riktigt bra böcker 2.0

    En av de första inlägg jag skrev handlade om riktigt bra böcker. Då var det en topp-nio-lista. Allteftersom jag kommit att tänka på böcker jag tycker riktigt mycket om har listan vuxit, och nu tycker jag det är läge att publicera den igen.

    Efter förra årets förträffliga bokår uppdaterar jag min lista av favoritböcker med sju titlar.   Samtliga är böcker som gjort stort intryck på mig när jag läste dem och flertalet har jag läst om. De är inte rangordnade.

    [1] Satansverserna - Salman Rushdie 
    [2] Lord Nevermore - Agneta Pleijel
    [3] Kapten Corellis mandolin - Louis de Berniéres
    [4] Den hemliga historien - Donna Tartt
    [5] Vindens skugga - Ruiz Zafón
    [6] Tjänarinnans berättelse - Margaret Atwood
    [7] Liftarens guide till galaxen - Douglas Adams
    [8] En kopp choklad hos Hanselmann - Rosetta Loy
    [9] Berättelsen om Pi - Yann Martel
    [10] Zen eller konsten att sköta en motorcykel - Robert Pirsig
    [11] Eating people is wrong - Malcom Bradbury
    [12] Berättelser om beskydd - Erik Fosnes Hansen
    [13] Sjöfartsnytt - Annie Proulx
    [14] Den som vandrar om natten - Marianne Fredriksson
    [15] Det osynliga barnet - Tove Jansson
    [16] Tidsresenärens hustru - Audrey Niffenegger
    [17] Stranger on a train - Jenny Diski
    [18] Breakfast at Tiffany´s - Truman Capote
    [19] The kite runner - Khaled Hosseini
    [20] Doktor Glas - Hjalmar Söderberg
    [21] Tärningsspelaren - Luke Rhinehart



     


    Statsrådet sitter kvar

    Statsrådet sitter kvar
    Bo Balderson


    Detta är den femte boken om statsrådet och den tredje jag läst på kort tid. I förra recensionen ondgjorde jag mig över att jag inte listade ut vem mördaren var innan BB skrev det - den här gången har jag tagit revansch och insåg det efter två tredjedelar av boken. Det är en helt annan känsla att läsa ledtråd efter ledtråd och inse att man har rätt i sina gissningar.

    Som titeln alluderar på får just statsrådet sitta kvar trots att Sverige för första gången på 44 år får en borgerlig regering. Det är mycket skämt om inflationen och kärnkraften, dagsaktuella frågor 1978. Som sentida läsare kommer jag på mig själv med att tänka att allt var inte bättre förr. Och jag längtar efter en lista över ministrarna i den första borgerliga regeringen. En del känner jag igen på beskrivningen, men långtifrån alla. Och medan vi är kvar på den politiska arenan omnämns en informationssekreterare upprepade gånger som politiker. Skulle en informationssekretare vara en politiker? Underligt. Snarare politiskt tillsatt, och det är väl en helt annan sak.

    Även denna bok innehåller en rad underfundiga anekdoter - den
    Charlotte nämner i sin kommentar om matdiskussionen återfinns på sidan 159!




    P.S. Efter att ha konsulterat en osäker källa gjorde jag ett oväntat fynd:  även verklighetens justitieminister var opolitisk! Det var kul! Jag måste också tillstå att jag fastnade ett bra tag i listan på gamla ministrar och statssekreterare. Lite nördigt men allmänbildande! 

    Statsrådets fall

    Statsrådets fall
    Bo Balderson


    Detta är bok nummer tre i serien om statsrådet ("Lilleman") som snubblar över lik. Som Sherlock Holmes har sin dr Watson har Statsrådet sin adjunkt Wilhelm Persson, med skillnaden att emedan dr Watson beundrar Sherlock finns ingen beundran från Wilhelms sida. Snarare en viss kverulant skeptisism. Wilhelm har inga högre tankar om statsrådet, och varför statsrådet envisas med att ha med adjunkten är för mig en gåta. Men en hel del av komiken kommer sig just av att vi ser det från adjunktens ögon.

    (Jag funderar ett tag på hur historien skulle se ut om statsrådet själv skulle fört pennan. Eller en anonym betraktare, som ju oftast används i deckare. Jag funderar också på vad statsrådet skulle tänka om han läste vad hans svåger skrev om honom. En normalt funtad människa skulle bli störtförbannad.)

    Jag är ovan vid pusseldeckare. (Skrivs det fortfarande pusseldeckare? Jag kan inte komma ihåg sist jag såg en nyutkommen. Men det är kalrt, jag har väl inte letat heller). Jag ser hur jag borde läsa boken (långsamt, lägga ledtrådarna på minnet, bläddra tillbaka ibland för att sedan triumferande lista ut vem som är mördaren flera sidor innan BB avslöjar det). Med det är inte så jag har läst den här boken. Istället har jag låtit mig uppslukas av de episoder som BB beskriver som del av handlingen  som när adjunkten och statsrådet råkar hamna i ett deminstrationståg mot regeringens politik eller när statsrådet försöker gå på visit hos grannen disponenten. Riktiga guldkorn!


    läsutmaning 2008

    Detta år vill jag främst komma ihåg att njuta av mitt läsande. Min läsning är min hobby, inte mitt yrke. Att inte skämmas när det blir mycket "confort reading" en period och njuta av vad det nu är som faller i mig i smaken en viss dag är en del av det. Jag har försökt samla min målsättning i fem punkter. De flesta av de här måsättningarna uppfyller väl inte direkt SMART-kriterierna, men jag funderar på att låta dem vara vägledande i mitt val av böcker. De speglar inte heller innehåll (ex viss genre eller författarskap), utan bara form för läsandet. En läsutmaning med mycket manöverutrymme, alltså!

    1. Jag vill inte läsa ut några "ettor" eller "tvåor" 2008. Livet är för kort för att läsa dåliga böcker och jag har ingen skyldighet att läsa ut dåliga böcker. Så det så!

    2. Jag vill läsa de böcker jag köper. Visserligen har jag plats för många böcker, och jag lägger inte ner mer än vad andra gör på sin hobby, men det försvarar i sig inte högar av aldrig lästa böcker. Kanske ska börja hålla koll på vilka böcker jag läser också?

    3. Jag vill läsa en bok tre gånger. En utmaning som är kvar från förra året. Jag vill kunna fördjupa min läsning!

    4. Jag vill samla på mig fem-böcker, Lotta-böcker och Balderson-böcker. Tänk om jag hinner få någon av samlingarna komplett under året!

    5. Jag ska göra ett allvarligt försök att strukturera upp och skriva den där boken.

    läsutmaning 2007

    Förra årets självpåtagna läsutmaning har jag klarat av till viss del. Som syntes i föregående inlägg har det blivit en hel del läst under året och jag upplever också att jag utvecklats i mitt läsande. Jag läser med mer eftertanke, inte alltid lika fort som tidigare. Jag har tröttnat på deckar-genren under året och hittat andra bra böcker.

    De flesta tips på böcker har jag fått från andra bokbloggare och det är sällan jag blir besviken på de böckerna. Att blogga har verkligen fördjupat min läsupplevelse!

    Nå, åter till 2007 års läsutmaning.

    1. Gå igenom bokhyllan och släng tio böcker jag inte kommer ihåg att jag läst och fundera på varför jag köpte dem egentligen
    2. Gå igenom bokhyllan och läs igenom en bok som betytt mycket för mig
    3. Läs en bok tre gånger
    4. Hitta en författare jag inte läst förut som jag tycker om
    5. Skriv om om mina läsupplevelser
    6. Fundera på om jag verkligen vill  ä g a  alla böcker jag ser 

    Jag kan konstatera att jag uppfyllt (1), (2), jag har inte gjort (3), har uppfyllt (4) med råge: upptäckt Paul Auster, Jenny Diski, Audrey Niffenegger och Khaled Hosseini.  (5) har jag också uppfyllt: med undantag för en rad oavslutade böcker som jag inte orkat skriva om. (6) har jag brottats med, med blandat resultat. Jag har varit på biblioteket tre gånger och haft ågren i två månader för borttappade låneböcker. Jag har lånat och läst en del från vänner. Men annars är det mesta köpt.